Udruživanje radi činjenja krivičnih djela

Nova optužnica protiv Benjamina Spahovića: Još nije okončan ni proces za udes u kojem je teško povrijeđen Tanovićev sin, a čeka ga novo suđenje

Hronika22.07.22, 10:47h

Nova optužnica protiv Benjamina Spahovića: Još nije okončan ni proces za udes u kojem je teško povrijeđen Tanovićev sin, a čeka ga novo suđenje
Pored Spahovića optužnicom su obuhvaćeni i Jahja Lokmić te Anja Zovko, a oni se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela te krivotvorenje novca

 

 


 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivotvorenja novca, a među troje optuženih je Benjamin Spahović (1997), kojem se još sudi jer je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen Orhan Tanović, sin bh. oskarovca Danisa Tanovića.

 

Naime, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo protiv Spahovića, Jahje Lokmića (1994) iz Sarajeva i Anje Zovko (1995) rođene u Nizozemskoj.

 

"Optuženi se terete da su, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više osoba, radi vršenja krivičnih djela stavljanja u opticaj lažnog novca na području Sarajeva i BiH, navedenoj grupi pristupili optuženi Lokmić i Zovko, te su tokom 2021. godine, nakon što je Spahović nabavljao veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura, vršili plasman krivotvorenih novčanica u platni promet Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta. 

 

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje osam navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, u promet plasirali krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti, kako bi dobijali ostatak novca u ispravnim novčanicama. 

 

Na navedeni način, optuženi su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu građanima i pravnim osobama, kao i platnom prometu u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela te krivotvorenje novca", naveli su iz Tužilaštva BiH te istakli da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Protiv Spahovića se, podsjećamo, vodi krivični postupak i u Općinskom sudu u Sarajevu zbog izazivanja saobraćajne nesreće na Drveniji u Sarajevu. On je sa sarajevskim Tužilaštvom nedavno sklopio sporazum u kojem pristaje da mu se izreknu dvije godine zatvora. Sporazum je dostavljen Općinskom sudu u Sarajevu na razmatranje, a naredni pretres je zakazan za 18. august nakon čega će biti poznato da li će Sud prihvatiti sporazum ili ne.

 

Spahović se tereti da je 11. februara u Ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Stari Grad, krećući se kolovozom iz pravca Skenderije prema Bistriku/Trg Austrije, upravljajući vozilom Porsche cayenne s diesel, iako mu je bila izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, izazvao nesreću u kojoj je povrede opasne po život zadobio 17-godišnji sin oskarovca Danisa Tanovića.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još