Zbog alarmantnog higijensko-sanitarnog stanja

Svečano otvaranje festivala 'Slovo Gorčina' izmješteno s nekropole stećaka Radimlja: 'Širi se nepodnošljiv miris'

Kultura22.07.22, 10:39h

Svečano otvaranje festivala 'Slovo Gorčina' izmješteno s nekropole stećaka Radimlja: 'Širi se nepodnošljiv miris'
Razlog za ovu odluku jeste alarmantno higijensko-sanitarno stanje neposredne okoline nekropole stećaka Radimlja prouzrokovano ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, koja u cjelokupnoj okolini objekta stvara nepodnošljive neugodne mirise

 

 

Organizacioni odbor Festivala kulture Slovo Gorčina, koji se od 1971. godine održava u Stocu u čast Maka Dizdara, zbog nepredviđenih okolnosti bio je prisiljen donijeti odluku da svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala izmjesti s nekropole stećaka Radimlja na lokalitet Heaven in Nature u neposrednoj okolini Stoca. Razlog za ovu odluku jeste alarmantno higijensko-sanitarno stanje neposredne okoline nekropole stećaka Radimlja prouzrokovano ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, koja u cjelokupnoj okolini objekta stvara nepodnošljive neugodne mirise.

 

Zbog ove nesretne situacije stanovnici obližnjih naselja su u više navrata organizirali mirne proteste, o čemu je izvještavano u bosanskohercegovačkim medijima. Nažalost, uprkos pozivanju nadležnih inspekcijskih organa da poduzmu odgovarajuće mjere, do danas nije bilo konkretne akcije. Stoga, Festival kulture Slovo Gorčina, koji je i osnovan recitalom poezije Maka Dizdara na Radimlji 1971. godine,  i u sklopu kojeg se na ovoj nekropoli stećaka svake godine održavaju recitali poezije gosta-pjesnika i drugi kulturno-umjetnički programi, prisiljen je da naruši svoju pedesetogodišnju tradiciju i program prve noći ovogodišnjeg festival premjesti na lokalitet Heaven in Nature na obali rijeke Bregave u blizini Stoca.

 

slovo-gorcina

 

S obzirom na to da je dio misije Festivala kulture Slovo Gorčina afirmacija i promocija izuzetno bogatog kulturnog naslijeđa Stoca i njegove okoline, organizacioni odbor festivala ima dužnost upozoriti javnost na izuzetno loše stanje velikog broja nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u ovom Gradu. Pored UNESCO lokaliteta Radimlja, čije je trenutno stanje posljedica izgradnje industrijske zone u njegovoj neposrednoj blizini, na šta je upozoravano i od strane nadležnih institucija, nužno je spomenuti i prahistorijsko nalazište Badanj, u čijoj blizini je prije nekoliko godina formirana deponija otpada, ilirska gradina Daorson, redovna žrtva vandalskih napada, Šarića kuća/Galerija Branka Šotre, čija krovna konstrukcija prijeti urušavanjem, cjelokupno korito Bregave ugroženo ilegalnom gradnjom i nepostojanjem jasnih nadležnosti i efikasnih mehanizama čišćenja otpada, Stari Grad Vidoški narušen protuzakonitim postavljanjem betonskog križa i križnog puta, brojne zapuštene nekropole stećaka itd.

 

Nepodnošljiv miris otpadnih voda koji s Radimlje tjera goste i sprječava održavanje manifestacije samo je kulminacija dugogodišnje zapuštenosti kulturne baštine koja je tokom rata devedesetih godina sistematski uništavana. Organizacioni odbor Slovo Gorčina stoga upućuje apel svim nivoima vlasti i ljudima dobre volje da shvate ozbiljnost situacije i učine sve što je u njihovoj moći da spriječe nastavak sistematskog urušavanja kulturnog naslijeđa od nacionalnog i univerzalnog značaja.  

 

Nova lokacija svečanog otvaranja festivala jeste Heaven in Nature u neposrednoj okolini Stoca. U sklopu otvorenja festivala kulture Slovo Gorčina, 29. jula 2022. godine od 20 časova, bit će održana izvedba kompozicije Vlade Miloševića Kameni spavač gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, dok će Makove stihove govoriti književnik i dramski glumac Enes Kišević, te dodjela nagrade Mak Dizdar mladim pjesnicima i recital i razgovor posvećen gošći pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović. Više informacija o festivalu i cjelokupan program možete pronaći na stranici slovogorcina.ba.

 

slovo-gorcina-program-1

slovo-gorcina-program-2

slovo-gorcina-program-3

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!