Premijer Mađarske o potezima prema Rusiji

Orban: Evropa je sankcijama pucala sebi u pluća. Ako se nastavi ovako, to će uništiti evropsku ekonomiju

Front15.07.22, 14:35h

Orban: Evropa je sankcijama pucala sebi u pluća. Ako se nastavi ovako, to će uništiti evropsku ekonomiju
'Inicijalno sam mislio da smo se samo upucali u stopalo, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da se bori za vazduh', rekao je Orban u intervjuu javnom radiju

 

 

Evropska unija je "pucala sebi u pluća" loše promišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji, koje, ukoliko ne budu ukinute, mogu da unište evropsku privredu, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban, prenose agencije.

 

"Inicijalno sam mislio da smo se samo upucali u stopalo, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da se bori za vazduh", rekao je Orban u intervjuu javnom radiju.

 

On je dodao da je Ukrajini potrebna pomoć, ali da evropski lideri treba da preispitaju svoju strategiju, pošto su sankcije nanijele sveobuhvatnu štetu evropskoj privredi bez slabljenja Rusije ili dovođenja višemjesečnog rata bliže bilo kakvom rješenju.

 

"Sankcije ne pomažu Ukrajini, ali su loše za evropsku ekonomiju. Ako se nastavi ovako, to će uništiti evropsku ekonomiju. Ono što vidimo sada je nepodnošljivo", rekao je mađarski premijer.

 

On je dodao da u Briselu mora da nastupi "trenutak za istinu, kada će lideri priznati da su napravili pogrešnu procjenu, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se to mora promijeniti".

 

Orban je zbog rasta cijena gasa i struje ranije uveo ograničenje cijena komunalija, a ta odluka je ukinuta prije dva dana. Ekonomisti procjenjuju da je ograničenje cijena komunalnih usluga koštalo Mađarsku 3,71 milijardu dolara.  

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još