Nastavljeno suđenje u slučaju 'Dženan Memić'

Zaštićena svjedokinja iznijela šokantna saznanja koja joj je ispričala kćerka Ljube Seferovića: Ko je bio u kombiju?

Hronika14.07.22, 16:33h

 Zaštićena svjedokinja iznijela šokantna saznanja koja joj je ispričala kćerka Ljube Seferovića: Ko je bio u kombiju?
Ljubo je rekao Jasmini: "Ako te neko pita, reci da nisi bila tu noć u kombiju, već da je bila Vasvija", kazala je svjedokinja

 

 

 

DženanU Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u slučaju "Dženan Memić", a sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću, radniku hotela "Crystal".

 

Zaštićena svjedokinja M15 danas je iznijela šokantna saznanja koja je dobila od Jasmine, kćerke Ljube Seferovića, koji je pravomoćno oslobođen optužbi da je kombijem T4 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži udario Alisu Mutap i Dženana Memića, koji je nekoliko dana kasnije u bolnici podlegao povredama.

 
Alisa došla da crta, pravila se skica

 

Svjedokinja je ispričala da njen otac živi na području Vogošće, u blizini kuće koja je izgrađena za romsku populaciju. Jednom prilikom 2016. godine došla je žena s dvije kćerke. Početkom školske godine u kuću je došlo još djece za koje se ispostavilo da su, također, njena.

 

Jedna od djevojčica došla je u kuću njenog oca i pitala može li se okupati, jer u njihovoj kući nema struje i vode, a ona nije navikla na nehigijenu. Rekla im je da se zove Jasmina i da je Vasvijina kćerka. Nakon što se okupala Jasmina je ostala kod njih i zajedno su pili kafu, a djevojčica, za koju je svjedokinja kasnije kazala da je mogla imati tada 13 ili 14 godina, zapalila je cigaretu, jer to nije smjela u svojoj kući.

 

Zaštićena svjedokinja je ispričala da im je sama rekla da je njen otac Ljubo Seferović, na šta su oni rekli da ne znaju ko je on, a djevojčica ih je zapitala jesu li ikada čuli za slučaj kada je momak poginuo.

 

- Rekla nam je da je s babom upetljana u slučaj, da su bili u kombiju kada su ga pozvali da dođe. Rekla je da su bili u kombiju i da su krenuli prema Ilidži i da su ih sačekali čovjek i policajac i da su se vratili kući. Kazala je da su im sutra došli policajac, djevojka Alisa i spomenula je da je s njima došao i neki Mutap. Ljubo je tražio da svi izađu iz kuće, a da ostanu samo on, Vasvija i Jasmina. Ljubo je rekao Jasmini: "Ako te neko pita, reci da nisi bila tu noć u kombiju, već da je bila Vasvija" - kazala je svjedokinja.

 

Ona je ispričala da im je Jasmina potom ispričala da je "Alisa došla nešto da crta" i da se “pravila skica". Djevojčica im je ispričala da Vasvija nije htjela nešto da prihvati te da su se ona i Ljubo posvađali.

 

- Alisa im je rekla da će biti sve uredu i da je Ljubi ponuđena cifra od 10.000 KM. Pričalo se poslije da su Ljubu priveli i da je Vasvija smještena u romsku kuću bez ijednog člana porodice. Jedan čovjek je rekao da je u banci vidio Bebu i Vasviju s većinom para u ruci - ispričala je svjedokinja.

 

Nakon što je izašao iz pritvora, Ljubo je dolazio ocu svjedokinje i zahvalio mu što je brinuo o Vasviji i djeci te pitao je li dužan nešto da plati.

 

- Ta je porodica bila nepismena. Dolazili su nama da im pročitamo poštu. Ljubina majka Beba živi u blizini i govorila je: "Da nije nešto zbog Ljube" - kazala je svjedokinja.

 

Odgovarajući na pitanja odbrane, zaštićena svjedokinja je potvrdila da je Munever Dacić muškarac koji je njenom ocu pričao da je vidio Vasviju u banci.

 

Na pitanje advokatice Nine Kisić, koja zastupa Zijada Mutapa, zaštićena svjedokinja je kazala da je putem Facebook grupe "Pravda za Dženana" tražila da dođe u kontakt s Murizom Memićem i advokatom.

 

Policajac Šalaka bio u hotelu "Crystal"

 

Danas je svjedočio i pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo Admir Šalaka iz Odjela za krvne i seksualne delikte, koji je kazao da se njihov odjel uključio kada je preminuo Dženan Memić. On je s kolegom Emirom Mehmedagićem obilazio objekte u Velikoj aleji kako bi vidjeli imaju li videonadzor radi izuzimanja. Šalaka je kazao i da su bili u hotelu "Crystal", gdje ih je dočekao portir te im kazao da se snimci čuvaju, ali za izuzimanje moraju uputiti zahtjev vlasniku "Hotela Ilidža". Šalaka je potvrdio da su vidjeli da je postojao snimak za period koji ih je zanimao.

 

Njihove kolege koje su došle da izuzmu snimak utvrdile su da je postojao snimak koji je naknadno nestao. Zbog te činjenice oni su poligrafski ispitivali i Muamera Budnju i sve radnike hotela, kao i radnike koji su izvodili građevinske radove na Ilidži kada je presječen električni kabl. Odgovarajući na pitanja branioca Muamera Ožegovića, Šalaka je rekao da ne zna ko je portir koji ih je dočekao te da su snimci bili lošeg kvaliteta, odnosno da im je rezolucija bila slaba. Šalaka je kazao da nije gledao na snimak moment iz kritičnog vremena, već su samo utvrdili da postoji snimak za taj period.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još