Islamska zajednica u BiH reaguje na izjavu premijera Crne Gore

Šokirani smo nepromišljenim govorom Dritana Abazovića! Neka objasni šta je mislio...

Front11.07.22, 17:50h

Šokirani smo nepromišljenim govorom Dritana Abazovića! Neka objasni šta je mislio...
Islamska zajednica očekuje da gospodin Abazović, zbog funkcije koju obnaša, objasni šta je mislio pod tvrdnjom da u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti, da nije odgovorna pred međunarodnim sudovima presuđena vojska i njeno rukovodstvo, koje se time amnestira, te koje su to politike, a ne politika koju su odgovorne za te zločine

 

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svima koju su danas na komemoraciji i dženazi odali poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. 

 

„Istovremeno, Islamska zajednica ima potrebu da ukaže na zabrinjavajući trend da se skoro svaka godišnjica genocida u Srebrenici od istih političkih krugova pokušava zasjeniti iskonstruisanim skandalima i incidentima. I ove godine su prisutni i svjetska javnost, pa tako i pripadnici Islamske zajednice, bili šokirani nepromišljenim govorom gosp. Dritana Abazovića

 

Islamska zajednica očekuje da gospodin Abazović, zbog funkcije koju obnaša, objasni šta je mislio pod tvrdnjom da u Srebrenici nisu ubijani Bošnjaci zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti, da nije odgovorna pred međunarodnim sudovima presuđena vojska i njeno rukovodstvo, koje se time amnestira, te koje su to politike, a ne politika koju su odgovorne za te zločine.

 

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini je neprihvatljiv bilo kakav pokušaj relativizacije zločina genocida, bilo kakvo dijeljenje odgovornosti i izbjegavanje da se nedvosmisleno utvrđene i pred međunarodnim sudovima presuđene činjenice nazovu pravim imenom. Od premijera Abazovića se očekivalo da nedvosmisleno osudi počinioce i negatore genocida u Srebrenici, a ne da dodatno produbljava bol majki i porodica žrtava genocida“, kaže se u saopćenju Službe za odnose sa javnošću Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook