klupko se (polako) odmotava

Šta se dešava u slučaju 'Sarajevo Tower'? Sud poništio upotrebnu dozvolu... Ko je kriv za nastalu situaciju?!

Biznis Klub05.07.22, 09:26h

Šta se dešava u slučaju 'Sarajevo Tower'? Sud poništio upotrebnu dozvolu... Ko je kriv za nastalu situaciju?!
Da li ova presuda znači i početak odmotavanja ultra zapetljanog klupka oko jedne od najvećih i najluksuznijih zgrada u Sarajevu te kako će se sprovesti i šta će utvrditi novi tehnički pregled, trebalo bi biti poznato već narednih dana

 

 


Otkako je prije pet godina započeta gradnja luksuznog stambenog zdanja u Kolodvorskoj ulici - "Sarajevo Tower", čini se da ne prestaju ni kontraverze koje prate izgradnju ovog objekta. Svega je bilo u proteklom periodu - sudski procesi, privođenja, hajke, prijetnje, zastrašivanja, tužbe, žalbe..., problemi čiji je obim teško sagledati, a još teže predvidjeti njihov kraj.  


Mnogo je razloga zašto ova, tada najavljena kao jedna od najvećih i najluksuznijih zgrada u Sarajevu, još uvijek nije useljena. Međutim, jedna sudska presuda mogla bi nagovijestiti skoro razrješenje ove zamršene situacije.


A radi se o presudi Kantonalnog suda u Sarajevu od 08.juna ove godine kojom je "poništena upotrebna dozvola i postupak vraćen na ponovno rješavanje". Presuda je donesena u upravnom sporu koji je kompanija Smart Invest d.o.o Sarajevo, jedan od glavnih investitora čitavog projekta, pokrenula protiv Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo radi poništenja rješenja (od 20. januara 2022.) od strane ovog ministarstva o izdavanju upotrebne dozvole za objekat "Sarajevo Tower".


Naime, kako se tvrdi u tužbi Smart Invest-a, Ministarstvo pri izdavanju navedene upotrebne dozvole "nije postupilo po pravilima postupka te činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvđeno", a tvrdi se i da je Komisija za tehnički pregled načinila niz nepravilnosti tokom vršenja tehničkog pregleda objekta, na osnovu kojih je Ministarstvo (ipak) izdalo upotrebnu dozvolu, o čemu više možete pročitati ovdje.


Sagledavajući sve navedene argumente, Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je tužbu Smart Invest-a i poništio rješenje Ministarstva te cijeli postupak tehničkog pregleda i izdavanja upotrebne dozvole vratio na početak.

 

presuda-smart-invest-upotrebna-dozvola


Kako se navodi u presudi od 08. juna 2022. godine, a koju potpisuje sutkinja Danijela Mikić, "Sud nije mogao zaključiti da je osporeno rješenje zasnovano na pravilno i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju, bitnom za rješavanje ove upravne stvari, u skladu sa odredbama člana 7 i 133 Zakona o upravnom postupku, pravilnoj primjeni materijalnog prava i pravila upravnog postupka".


Drugim riječima, Sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi da prilikom tehničkog pregleda objekta nisu načinjeni značajni propusti i niz nepravilnosti, te da samim tim upotrebna dozvola ne može biti važeća.


Radi transparetnosti, ali i zbog interesa kupaca, brojni detalji o slučaju "Sarajevo Tower", kao i dokumentacija koja prati dosadašnje sudske procese, dostupna je javnosti na ovom linku.


A da li ova presuda znači i početak odmotavanja ultra zapetljanog klupka oko jedne od najvećih i najluksuznijih zgrada u Sarajevu te kako će se sprovesti i šta će utvrditi novi tehnički pregled, trebalo bi biti poznato već narednih dana.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još