MUKE GRAĐANA SARAJEVSKOG NASELJA

Smrdi, užasno smrdi, a zaraza prijeti: Horor na Dobrinji, sklonište potopljeno fekalijama... Niko nije nadležan!

Hronika02.07.22, 11:43h

Smrdi, užasno smrdi, a zaraza prijeti: Horor na Dobrinji, sklonište potopljeno fekalijama... Niko nije nadležan!
Na ovim temperaturama se voda brzo isušuje uzrokujući isparavanja koja smrde neizdrživo. Napominjem da je dječije igralište kojem gravitira barem 100 djece odmah iznad skloništa i okruženo je zgradama čiji stanovnici strahuju za zdravlje svojih porodica - upozoravaju građani ovog sarajevskog naselja

 

 


Pozivajući se na informaciju koja je objevljena u martu ove godine, da je "od upravitelja zgrada u Sarajevu zatraženo da skloništa učine funkcionalnim", grupa građana sarajevskog naselja Dobrinja 1 (općina Novi Grad) javila se redakciji DEPO Portala i ispričala muku sa kojom se danima bore.


Sve je počelo, kako navode, u protekloj sedmici, kada je sklonište koje se nalazi ispod dječijeg igrališta na Trgu Zlatnih Ljiljana potopljeno fekalijama iz lokalne kanalizacije.


- U vezi sa ovim problemom mi (stanovnici naselja) kontaktirali smo Vodovod i kanalizaciju KS, gdje smo dobili informaciju da oni nisu nadležni i da se obratimo Opštni Novi Grad Sarajevo. Kontaktom u Opštini Novi Grad smo saznali da ni Opština nije nadležna, ali su pomogli u ostvarivanju kontakta sa opštinskom organizacijom Civilne zaštite koji upravljaju ovim skloništem. U međuvremenu je nivo fekalnih voda počeo opadati pa izgleda kako niko nije našao za shodno da djeluje - navode građani.


Kažu i da se trenutno kanalizacija povuka ostavljajući iza sebe talog fekalija!


- Na ovim temperaturama se voda brzo isušuje uzrokujući isparavanja koja smrde neizdrživo. Opet napominjem da je dječije igralište kojem gravitira barem 100 djece odmah iznad skloništa i okruženo je zgradama čiji stanovnici strahuju za zdravlje svojih porodica - upozoravaju građani.


Apeluju na nadležne institucije, ako je ovaj slučaj u nečijoj nadležnosti, da saniraju štetu i uklone opasnost po zdravlje građana.


- A potom da shodno odluci Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na čelu sa Enverom Hadžiahmetović, ovo sklonište dovedu u funkcionalno stanje bezbjedno za boravak ljudi u slučaju potrebe - navode na kraju svog apela stanovnici naselja Dobrinja 1, uz fotografije koje ilustruju zastrašujuće stanje u kome se nalazi pomenuto sklonište.

 

fekalije-dobrinja-1

fekalije-dobrinja-2

fekalije-dobrinja-4

fekalije-dobrinja-3

 

fekalije-dobrinja-5

fekalije-dobrinja-6

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još