zaštitite svoj organizam

Zlata vrijedan savjet: Koju je još tekućinu, osim vode, važno unositi u organizam kada su velike vrućine?

Lifestyle28.06.22, 09:38h

Zlata vrijedan savjet: Koju je još tekućinu, osim vode, važno unositi u organizam kada su velike vrućine?
Osim određenim napitcima, elektroliti se mogu nadoknaditi i konzumacijom određenih namirnica

 

 

 

Svi to već dobro znamo, ali uvijek je dobro podsjetiti na važnost uzimanja dovoljno tekućine u vrijeme velikih vrućina. Prvenstveno se tu misli na konzumiranje većih količina vode i laganijih napitaka poput nezaslađenih sokova, dok bi se kofein i alkohol trebali izbjegavati.


Uz vodu, tijekom visokih temperatura, kada se i pojačano znojimo, važno je paziti i na povećani unos elektrolita, primjerice konzumacijom sportskih, odnosno izotoničnih i energetskih napitaka. Pojačanim znojenjem tijelo gubi vodu, ugljikohidrate i elektrolite (osobito natrij), koje je potrebno nadoknaditi. 

 

Elektroliti su tvari neophodne za funkcioniranje živčanog sustava te reguliranje razina tjelesnih tekućina. Neophodni su za pravilan rad svih stanica u organizmu te imaju ključnu ulogu u regulaciji pH vrijednosti u tijelu, pravilnom radu mišića i prijenosu živčanih signala. Elektroliti mogu nositi pozitivne ili negativne električne naboje, a najvažniji elektroliti za čovjekov organizam jesu kalcij, magnezij, kalij, natrij i kloridi.

 

Unosom elektrolita smanjit će se osjećaj umora i iscrpljenosti koji često dolazi s velikim vrućinama, a simptomi nedostatka elektrolita u organizmu uključuju i grčeve u nogama, glavobolju i nesanicu.


Osim određenim napitcima, elektroliti se mogu nadoknaditi i konzumacijom određenih namirnica, koje uključuju:

 

svježe voće poput limuna, naranči, jagoda, šumskih plodova, ananasa, lubenice, breskva, grožđa
svježe povrće poput špinata, kelja, kupusa, rajčica, blitve, raštike, paprike i krumpire
mlijeko, sir i druge mliječne proizvode
orašaste plodove, sjemenke i žitarice.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!