jablaničani objasnili šta to ustvari jeste

Bračni par Saltaga o sezonskom radu u Hrvatskoj: U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan... Ko nije fizički i psihički spreman...

Hronika27.06.22, 18:43h

Bračni par Saltaga o sezonskom radu u Hrvatskoj: U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan... Ko nije fizički i psihički spreman...
Ko nije spreman na veliki obim posla i ko nije kvalitet, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu

 

 

 

 

Bračni par Saltaga, Ado i Arnela, Jablaničanima su poznati kao dugogodišnji vlasnici objekata brze hrane. Praksu u kuhinji stekli su dugogodišnjim iskustvom sa vlastitim obrtom, a svoje znanje su iskoristili za sezonski rad na moru.

 

Nakon što im je rad u Jablanici postao neisplativ, prelomili su i odlučili se okušati kao sezonski radnici. To se ispostavilo kao dobar potez, kaže Ado. On kao glavni kuhar jednog restorana na Pelješcu može dobro zaraditi, priča za jablanica.live.

 

Zamolili smo Saltagu da svoje iskustvo podijeli sa Jablaničanima koji razmišljaju o radu u Hrvatskoj kako bi dobili pravu sliku šta to znači biti sezonac, šta se može očekivati i da li se isplati odraditi sezonu na moru.

 

“Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod sača na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize… Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za 5 minuta sam se sa čovjekom dogovorio i platu i sve uslove. 2019. sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio sa vlasnikom restorana je ispoštovano”, kaže Ado na početku našeg razgovora.

 

Prvo što je istakao jeste da je obim posla jako veliki i da se spremite psihički i fizički za sezonu.

 

“Ko nije spreman na veliki obim posla i ko nije kvalitet, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Ko je spreman da radi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva i po mjeseca. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan, radi se desetak sati svaki dan, a plate su dobre. U odnosu na nas plate su extra i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite.”

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(Foto i tekst: Jablanica.live/ DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još