Postoji rizik da dobije višegodišnji zatvor u Rusiji

Šta se desilo s novinarkom koja je protestvovala u programu ruske televizije? Ovo je njena priča...

Mediji25.06.22, 14:26h

Šta se desilo s novinarkom koja je protestvovala u programu ruske televizije? Ovo je njena priča...
Kažnjena je novčano sa 280 dolara, ali bi je u Rusiji mogli i krivično goniti, pa postoji rizik da dobije višegodišnji zatvor

 

 

 

Kada je ruska novinarka Marina Ovsjanikova upala u program uživo sa antiratnim transparentom, očekivala je će posljedice trpjeti u Rusiji, ali ne i u drugim zemljama.

 

Tri mjeseca kasnije, Ovsjanikova živi u egzilu i plaši se da se vrati u Rusiju i završi u zatvoru, zbog djece stare 11 i 17 godina. Ali, ni Ukrajina ni Zapad joj ne pružaju podršku, a pojedini čak i tvrde da je ruska špijunka.

 

– Ja sam u centru informacionog rata. Nalazim se u jako teškoj situaciji i nikada nisam očekivala da će se ovakve stvari desiti poslije mog protesta – rekla je Ovsjanikova za AFP u Berlinu, gdje je govorila na Ženskom forumu ekonomije i društva.

 

Marina Ovsjanikova, zaposlena na prvom programu ruske televizije, prekinula je program uživo 15. marta 2022. godine.

 

Ovsjanikova, kojoj je majka Ruskinja, a otac Ukrajinac, rođena je u Odesi i do marta je radila kao urednica na televiziji Kanal jedan, dok nije upala u program sa antiratnim transparentom.

 

Kažnjena je novčano sa 280 dolara, ali bi u Rusiji mogli i krivično da je gone, pa postoji rizik da dobije višegodišnji zatvor. Odmah nakon protesta, Ovsjanikova je proglašavana heroinom na Zapadu, a čak je dobila i honorarni posao za njemački Die Welt. Ipak, portparol tog magazina kaže da Ovsjanikova više ne radi tamo.

 

U junu, Ovsjanikova je otputovala u Ukrajinu sa namjerom da odatle izvještava za ruske medije.

 

– Želim da pokažem Rusima šta se zaista dešava u Buči, da im objasnim šta se događa u Ukrajini, možda da uradim intervju sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim – rekla je ruska novinarka.

 

– Rusi žive u apsolutnom vakuumu. Nemaju prave informacije jer su svi nezavisni mediji u Rusiji blokirani i čuje se samo glas Kremlja – kaže Ovsjanikova.

 

Neki je i dalje optužuju da tajno radi za Rusiju.

 

– Ukrajinci ne vjeruju u tu njenu naglu promjenu - ocijenila je ukrajinska novinarka i članica Centra za analizu evropske politike, Olga Tokarijuk. Ona je rekla da su izvještaji Ovsjanikove s ratišta “manipulativni, netačni i zaštitnički nastrojeni”.

 

Ovsjanikova je veliki dio djetinjstva provela u Groznom, glavnom gradu odcijepljene Čečenije.

 

– Moja kuća u Groznom je uništena kada sam bila dijete, tako da razumijem kroz šta prolaze ukrajinske žene i djeca. Možda je ljudima u Ukrajini potrebno neko vrijeme da razumiju da ima i Rusa koji su protiv rata – kazala je.

 

Marina Ovsjanikova kaže da traži novi posao, ali da ne dolazi u obzir povratak u Rusiju.

 

(glasamerike.net, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još