Odavno praksa u Evropi

Kompanija Bingo nabavlja postrojenja: TK će korišteno jestivo ulje pretvarati u biodizel

Biznis Klub23.06.22, 19:09h

Kompanija Bingo nabavlja postrojenja: TK će korišteno jestivo ulje pretvarati u biodizel
U ovom projektu učešće su uzele tri komapnije i četiri restorana, te je od januara do sada prikupljeno više od 17 tona korištenog jestivog ulja

 

 



Udruženje građana Ekosol u okviru projekta “Korišteno jestivo ulje – energetski resurs” na jučerašnjem okruglom stolu u Tuzli prezentiralo je mogućnosti i prednosti prerade korištenog jestivog ulja u biodizel. U ovom projektu učešće su uzele tri komapnije i četiri restorana, te je od januara do sada prikupljeno više od 17 tona korištenog jestivog ulja.

 

“Mi smo prezadovoljni rezultatima i mi kad smo krenuli sa pisanjem ovog projekta začudili smo se koliko restorani u Tuzli prikupljaju korišteno jestivo ulje”, istakao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol, te dodao da jestivo ulje treba ostati u BiH.

 

“Htjeli smo da se to ulje sakupi kod nas i da se ovdje preradi u biodizel, jer do sada sakupljači koji su sakljupali iz ovih restorana su to ulje dalje izvozili u EU, mi hoćemo da to jestivo ulje ostane u našoj zemlji i da se preradi u biodizel”.

 

U BiH ne postoji ni jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel, ali će zahvaljući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton biti prvi u kojem će se jestivo ulje prerađivati u biodizel.

 

“Evo na tragu smo da Bingo naruči jedno takvo postrojenje i da počne sa proizvodnjom biodizela iz otpadnog jestivog ulja. U nekom narednom vrlo bliskom periodu, što smo sebi postavili kao cilj i to nam je najveći rezultat koji smo postigli kroz ovaj projekat“, kaže Hadžić.

 

Prerada korištenog jestivog ulja u Evropi je već odavno praksa. Upotrebljavati se može za pogon dizel motora, zagrijavanje plastenika, kao lož ulje, te je proizvodnja i upotreba biodizelskog goriva vrlo značajna s obzirom na potrebe očuvanja okoliša.

 

“Upravo se može koristiti kao i običan dizel s tim da ne zagađuje okoliš, da se u roku 15 dana to sve razradi i možemo reći ako napajamo plastenik da stvarno imamo ekološki uzgoj iz tog plastenika“, rekao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol.

 

Udruženje građana Ekosol projekat pod nazivom “Koristimo jestivo ulje - energetski resurs” kojeg finansira Švedska u okviru granta “Misli o prirodi”, provodi uz pomoć Centra za promociju civilnog društva Sarajevo. Projekat traje do 30. juna.

 

 

(Tuzlainfo, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!