da predstojeća sezona protekne bez problema

Vlada FBiH radi na prihvatljivoj cijeni ogrijevnog drveta i peleta u cilju urednog snabdijevanja građana grijanjem

Front23.06.22, 13:01h

Vlada FBiH radi na prihvatljivoj cijeni ogrijevnog drveta i peleta u cilju urednog snabdijevanja građana grijanjem
Cilj ovih aktivnosti resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH je da u predstojećoj sezoni grijanja stanovništvu bude osigurano uredno snabdijevanje ogrjevom uz ekonomski prihvatljive cijene, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača uz maksimalnu socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost

 

 

Vlada FBiH je danas usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o potrebi analize cijena proizvođača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom u Federaciji BiH, te donijela zaključke.


Federalna vlada je zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, u roku od 10 dana, dostavi Federalnom ministarstvu trgovine izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha i kalkulacije cijena proizvođača i trgovaca oblog ogrjevnog drveta (KM/m3), ispilanog ogrjevnog drveta (KM/m3), iscijepanog ogrjevnog drveta (KM/m3), peleta (KM/toni) i briketa (KM/toni).


Zaduženo je Federalno ministarstvo trgovine da o ovom izvještaju inspekcije informira Vladu FBiH.


Cilj ovih aktivnosti resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH je da u predstojećoj sezoni grijanja stanovništvu bude osigurano uredno snabdijevanje ogrjevom uz ekonomski prihvatljive cijene, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača uz maksimalnu socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost primjerenu ekonomskoj realnosti u BiH u okolnostima kontinuirano rastuće globalne inflacije.


O nalazima i izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalno ministarstvo trgovine će izvijestiti Vladu FBiH, te predložiti adekvatno dalje postupanje s ciljem osiguranja snabdjevenosti i ekonomski prihvatljive cijene ovih proizvoda neophodnih za zaštitu životnog standarda stanovništva.


U kontekstu cijena, važno je istaći da jedan od najvažnijih segmenata na tržištu ogrjeva i peleta predstavljaju i javne nabavke državnih institucija, kao što su škole, bolnice ili druge institucije, te da se zbog nastale problematike na energetskom tržištu za ista sredstva u ovoj godini mogu nabaviti duplo manje količine. Također, pelet je jedan od energentski najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih vrsta ogrjeva i najmanje onečišćuje okoliš.


U skladu sa inicijativom Vlade FBiH od 30.5.2022. godine za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza iz BiH ogrjevnog drveta i peleta do 31.12.2022  godine, Vijeće ministara BiH je 16.6.2022. godine donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Ova odluka stupila je na snagu osmog dana od donošenja i primjenjuje se 90 dana od stupanja na snagu. 


Prema donesenoj odluci privremena zabrana izvoza uvodi se za proizvode tarifnih oznaka koje su sadržane u Listi proizvoda, a među kojima su i svi tarifni brojevi proizvoda koji se odnose na komponente ogrjevnog drveta i peleta. 


Nakon izvršenog uvida u stanje zaliha i kalkulacije cijena, kao i dostavljenog izvještaja federalne inspekcije, Vlada će razmotriti i mogućnosti za poduzimanje dodatnih restriktivnih mjera.

 

450.000 KM HUMANITARNIM ORGANIZACIJAMA ZA PODRŠKU SOCIJALNO UGROŽENOM STRANOVNIŠTVU

 

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojila Program utroška sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, a na ime podrške programima socijalne zaštite, u ukupnom iznosu od 450.000 KM.


 Tako je Muslimanskom dobrotvornom društvu „Merhamet” dodijeljen iznos od 250.000 KM, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije 75.000 KM, koliki je i iznos sredstava za Caritas Biskupije Mostar - Duvno i Trebinje - Mrkan, a Srpskom humanitarnom udruženju „Dobrotvor” dodijeljeno je 50.000 KM.


Namjena ovih sredstava je materijalna i stručna podrška socijalno ugroženim kategorijama stanovništva tokom 2022. godine.


Dodjela sredstava vršit će se putem zvanične obavijesti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike humanitarnim organizacijama kojima će detaljnije biti utvrđen način prijave i precizirana potrebna dokumentacija za odobravanje budžetskih sredstava.


Predloženi projekti ili programi moraju biti usmjeren na jednu od socijalnih mjera, kao što su nabavka prehrambenih artikala i namirnica za osiguranje besplatnih obroka u okviru javnih kuhinja, zatim nabavka prehrambenih artikala i higijenskih potrepština za osiguranje i distribuiranje paketa pomoći, te osiguranje programa kućne njege i pomoći. Također, predloženi projekti mogu se odnositi i na osiguranje programa podrške osobama sa invaliditetom kroz usluge dnevnih centara ili stanovanja u lokalnoj zajednici uz podršku, te osiguranje drugih programa socijalnog zbrinjavanja i podrške socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.


Korisnici sredstava su obavezni da Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dostavljaju kvartalne izvještaje o utrošku sredstava i to najkasnije 15 dana nakon završetka kvartala, te da dodijeljena sredstva koriste namjenski i dostave izvještaj s kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava najkasnije do 15. januara naredne godine.

 

ZAKLJUČCI O POVRATU STUDENTSKSIH ZAJMOVA

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke upoznalo je danas Vladu FBiH o realizaciji zaključka sa sjednice od 28.8.2020. godine, a koji se odnosi na potrebu prestanka rada Fonda za studentske zajmove FBiH, čije poslove preuzima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.


Kako je danas zaključeno, korisnicima studentskih zajmova koji su osnovni dug izmirili do 31.12.2021. godine, a ne i zateznu kamatu, otpisuju se potraživanja po toj osnovi.
Također, svi studenti - korisnici zajmova koji osnovni dug vrate do 31.12.2022. godine, oslobođeni su obaveze povrata zateznih kamata.


Povrata zateznih kamata oslobođeni su i svi korisnici studentskih zajmova, odnosno sudužnici, koji do 31.12.2022. godine zaključe ugovor s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke o rokovima isplate osnovnog duga (u jednom iznosu ili obročno).


Otpisuju se potraživanja od korisnika studentskih zajmova za koje se utvrdi da su preminuli ili da boluju od teških bolesti i težih oblika invalidnosti, a na osnovu pravilnika koje će donijeti resorno ministarstvo -saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!