Kako bi se obezbijedila energetska stabilnost

Republika Srpska ulazi u projekt s Rusijom vrijedan 1,5 milijardi eura

Biznis Klub22.06.22, 13:27h

Republika Srpska ulazi u projekt s Rusijom vrijedan 1,5 milijardi eura
To će biti zajednički projekat, Republike Srpske i Rusije, kaže Dodik, u kome će RS biti manjinski partner

 

 

Republika Srpska će graditi dvije elektrane na gas, potvrdio je za ATV, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poslije povratka iz Rusije. Instalisana snaga, svake od elektrana biće 600 megavata, što bi obezbijedilo energetsku stabilnost RS-a u narednih 50 godina.


– Ranije je to bilo negdje na prostoru gdje je danas Incel. Nakon toga je u blizini Prijedora, trebalo bi da se grade te dvije elektrane. to je veoma zahtjevna investicija, to će biti preko milijardu i po eura ulaganje. Tu treba rješiti mnogo strvari, ali mi smo odlučni da to radimo. To je zelena energija, to su obnovljivi izvori, to ne zagađuje i to daje energetsku sigurnost ovom našem kraju – izjavio je Dodik.

 

To će biti zajednički projekat, Republike Srpske i Rusije, kaže Dodik, u kome će RS biti manjinski partner. Obaveza Republike Srpske će biti da provede procedure, a ruska strana je spreman da finansira. Preduslov za ovaj projekat je gasovod od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora.

 

– U Sarajevu imamo već nekoliko godina zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Republiku Srpsku, preko granične linije, odnosno Drine i da to u Sarajevu namjerno opstruišu – tvrdi Dodik.

 

Prepreke na putu gasifikacije, Federacije i Republike Srpske, trebalo bi da otkloni razgovor dva premijera Viškovića i Novalića.  

 

– Da mi po pitanju zapadne konekcije, koja treba iz smjera Hrvatske, preko Posušja da uđe u BiH, da ćemo mi sa strane Republike Srpske dati saglasnost, pod uslovom da Federacija da saglasnost za istočnu konekciju da u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši se konekcija, prelaz preko Drine u RS – kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. 

 

Ranije je potpisan sporazum između kompanija “Srbija Gas” iz Novog Sada i “Gas- Res” iz Banjaluke o zajedničkoj izgradnji gasovoda od Inđije preko Bijeljine – Banjaluke – Prijedora do Novog Grada. Planirano je da pristupna interkonekcija bude Novo Selo kod Bijeljine.

 

Gasovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procijenjena vrijednost projekta je oko 125 miliona eura.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još