video/ A sada, nešto drugačije

Ovaj recept za zdrave tortilje od samo dva sastojka, lana i vode, će vas oduševiti: A unutra možete staviti fil po želji...

Auto & Dom19.06.22, 14:22h

Ovaj recept za zdrave tortilje od samo dva sastojka, lana i vode, će vas oduševiti: A unutra možete staviti fil po želji...
Stavite laneno sjeme u procesor za hranu i meljite ga dok ne bude fino i poput brašna – ili jednostavno kupite već samljeveno sjeme

 

 

 


Sve što vam treba je laneno sjeme - i voda.

 

Ove zdrave tortilje totalno mijenjaju sve.

 

Ko je znao da možete dobiti najmekanije, najfleksibilnije i ukusne tortilje samo od lanenog sjemena i vode? Pored toga, one su zdravi, odličan izvor veganskih omega-3 i uz to su i laka ideja za ručak. Pomiješajte ih dodavanjem začina po želji.

 

Da naglasimo, recept je: veganski, bez rafinisanog šećera, bez glutena i ulja.

 

Recept za pet tortilja:


Jedna šolja lanenog sjemena

Jedna šolja vode

 

Opciono:

 

jedna četvrtina kašičice soli

jedna kašičica začina po izboru (kao što je kari u prahu, beli luk u prahu ili kim)

 

Priprema:


Stavite laneno sjeme u procesor za hranu i meljite ga dok ne bude fino i poput brašna – ili jednostavno kupite već samljeveno sjeme.

 

Prokuvajte vodu u šerpi i sklonite sa vatre (ako koristite začine u vodi). Sipajte mljeveno laneno sjeme i dobro promiješajte. Tijesto bi trebalo da počne da se formira za 1-3 minuta. Dodajte još malo mljevenog lanenog sjemena ako je tijesto previše vlažno.


Stavite tijesto između dva komada papira za pečenje i oklagijom razvucite tijesto do dva, tri mm debljine. Koristite sjekač za kolačiće ili poklopac za lonac da isječete krug. Ova mješavina je napravila pet tortilja, ali to sve zavisi od veličine koju želite.


Stavite na tiganj na kom se ništa ne lijepi, i to na srednje jakoj vatri i pecite od jedan do tri minuta,ili dok ne počne da porumeni. Okrenite i pecite još minut. Uklonite i ostavite da se ohladi.

 

Dodajte filove po želji i zarolajte. Mi volimo kombinaciju humusa, falafela, spanaća, sušenog paradajza i čilija.

 

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!