hoće li taj balon ikad puknuti?

Nekretnine u Neumu se traže kao nikad, ali ponuda je limitirana i vrlo skupa: Evo koliko košta kvadrat vile!

Biznis Klub17.06.22, 09:37h

Nekretnine u Neumu se traže kao nikad, ali ponuda je limitirana i vrlo skupa: Evo koliko košta kvadrat vile!
Cijena stanova u Neumu zavisi od lokacije, odnosno da li je u prvom redu do mora, u blizini mora ili preko magistrale


 

 

 


Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini neprestano rastu, a stanovi dosežu astronomske cifre. I pored poskupljenja statistika pokazuje da se broj prodatih stanova skoro pa i ne smanjuje, a to se posebno odnosi na Sarajevo, Banja Luku, Tuzlu, ali i Neum.

 

U Sarajevu cijena jednog kvadrata u centru grada iznosi 5 do 6 hiljada, a na periferiji oko 2.500 KM. Kako kažu iz agencija za nekretnine, traži se stan više i nemaju potrebu da oglašavaju stanove. Potražnja je ogromna, ali sve je manja ponuda zbog čega cijene ne prestaju da rastu.

 

- Stanovi u Neumu se traže kao nikad do sada, ali je ponuda vrlo mala, jer jednostavno nema gradnje. Cijena stanova u Neumu zavisi od lokacije, odnosno da li je u prvom redu do mora, u blizini mora ili preko magistrale. Uz samo more kvadrat košta 3.000 eura, malo udaljeniji oko 2.200, a oko magistrale 1.500 eura. Naravno, cijena zavisi i od toga u kakvom je stanju nekretnina. Neum je poželjan posljednjih godina. Dosta je i luksuznih vila, neke se prodaju, a neke ne. Sve su preko milion KM. Vila Gabriel je jedna od najboljih u Neumu, nalazi se na odličnom mjestu i ima privatnu plažu. Ona je novogradnja i sređena je sa stilom. Vila Gabriel košta više od milion eura. Ima i drugi dobrih nekretnina za koje postoji veliki interes – kažu iz agencije za nekretnine Adria Nekretnine u Neumu.

 

I iz sarajevske agencije za nekretnine Sigenx ističu da postoji veliki interes za kupovinu u Neumu.

 

- Prije nekoliko dana prodali smo poslovni prostor u Neumu i to po cijeni od 2.000 eura po kvadratu. Imamo veliku potražnju i za apartmanima. Nova saobraćajnica, koja bi trebala biti uskoro otvorena, još će dodatno podići cijenu. Cijene su otišle naviše zbog potražnje, ali i poskupljenja građevinskog materijala, jer se sada manje gradi. Kvadrat u Neumu, ovisno od lokacije, se kreće od 1.500 eura po kvadratu (iznad magistrale), pa sve do 3.000 – 3.300 eura za stanove koji su u prvom redu i sa pogledom na more. Sve to utiče i na cijenu iznajmljivanja apartmana koji su poskupili ove godine . I u budućnosti cijena nekretnina na moru će još više rasti – kaže Spaho Ljajić iz agencije Sigenx.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još