Predsjednik Slovenije uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća

Pahor: BiH bezuvjetno dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU

Front16.06.22, 14:54h

Pahor: BiH bezuvjetno dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU
Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proevropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja evropskim normama, te da je "u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan", saopćeno je danas iz ureda predsjednika Slovenije

 

 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem poziva da se Bosni i Hercegovini (BiH) bezuvjetno dodjeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

 

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proevropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja evropskim normama, te da je "u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan", saopćeno je danas iz ureda predsjednika Slovenije.

 

"U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije", kazao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

 

Također, Pahor je izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pozvao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!