Bodo Weber, njemački analitičar

'Vučić će biti prisiljen da uvede sankcije Rusiji. Doći će do ozbiljnog preokreta'

Front16.06.22, 09:51h

'Vučić će biti prisiljen da uvede sankcije Rusiji. Doći će do ozbiljnog preokreta'
Kaže da vjeruje da će predsjednik Srbije Vučić odugovlačiti odluku što duže „i to putem sporog formiranja nove vlade“, ali da će na kraju „biti prisiljen da uvede sankcije“

 

 

"Aleksandar Vučić će odugovlačiti odluku o uvođenju sankcija Rusiji, ali će na kraju biti prisiljen da ih uvede. U isto vrijeme pokušaće da nastavi politiku sjedenja na dvije stolice - jer imamo šest paketa EU sankcija protiv Rusije. To mnoštvo mjera pruža dovoljno mogućnosti da Beograd nešto izabere što na jednoj strani šalje signale ka Briselu, a na drugoj nema puno ili nema nikakav efekat na odnose sa Rusijom”, kaže u intervjuu za Novu.rs Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina.

 

Upitan kakve bi posljedice Srbija mogla da ima ukoliko ne uvede sankcije Rusiji, Weber kaže da je uvjeren da će ih uvesti. Podsjećajući da postoji  šest paketa EU sankcija protiv Rusije, kaže da to mnoštvo mjera pruža dovoljno mogućnosti da Beograd „nešto izabere što na jednoj strani šalje signale ka Briselu, a na drugoj nema puno, ili nikakav efekat na odnose sa Rusijom“. Kaže da vjeruje da će predsjednik Srbije Vučić odugovlačiti odluku što duže „i to putem sporog formiranja nove vlade“, ali da će na kraju „biti prisiljen da uvede sankcije“.

 

„Tek kad bude veći pritisak Evropske unije na Srbiju i kad Srbija izgradi infrastrukturne pretpostavke da se oslobodi od energetske zavisnosti od Rusije, može doći do ozbiljnijeg pridruživanja Srbije EU sankcijama, odnosno do preokreta u odnosima sa Moskvom“, naveo je.

 

Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija mnogo brže morati da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i svega što je važno na putu ka EU i rekao da će to “moći da se cijeni već do kraja godine i kroz rad nove vlade”. Na pitanje da li vjeruje da će se u tom pogledu nešto promjeniti u Srbiji, Weber odgovara sa – “baš me zanima na šta tu konkretno misli”.

 

“EU je jednu deceniju Vučiću gledala kroz prste kako u Srbiji gradi autoritarno-autokratski sistem. Ne vidim zašto bi tu nastala promjena u pola godine, uz pitanje da li bi Vučić uopšte bio sposoban za demokratski preokret da je ozbiljno prisiljen od strane Zapada”, naveo je.

 

(Nova.rs, DEPO PPORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!