Zatražila brzo otkrivanje počinitelja i njihovo sankcionisanje

Nasiha Pozder: HDZ i SDA su saučesnici u rušenju Partizanskog groblja u Mostaru. Ovo je čin fašizma!

Front15.06.22, 11:18h

Nasiha Pozder: HDZ i SDA su saučesnici u rušenju Partizanskog groblja u Mostaru. Ovo je čin fašizma!
Klub Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara nekoliko puta je tražio zaštitu Partizanskog groblja, ali odgovora nije bilo. Grad Mostar zbog nedostatka zaštite spomenika, smatramo saučesnikom u ovom zločinu, jednako kao i Vladu HNK i Vladu FBiH. Treba još direktnije reći, na svim tim nivoima vladaju u koaliciji HDZ i SDA pa se tako odgovornost prelijeva na njih, poručila je zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH

 

 

 

Povodom vandaliziranja Partizanskog groblja u Mostaru reagovala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH:

 

„Vandaliziranje Partizanskog groblja u Mostaru čin je ideološke i političke prirode. Čin je fašizma. Odgovor mora biti brz i oštar. Hitna obnova spomenika, brzo otkrivanje počinitelja i njihovo sankcionisanje je najmanje što se mora učiniti. Počiniocima ovog zločina moramo reći da su nam imena s partizanskog groblja preča od njih. Odmah potom neophodno je uvesti zaštitu spomenika kroz videonadzor, ali i fizičko prisustvo zaštitara. Također, tražimo od Komisije za zaštitu spomenika BiH, s obzirom na to da je Partizansko spomen-groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije, da ga proglasi ugroženim te da vrši pritisak na Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton i Vladu FBiH da izdvoje sredstva za sve navedeno.

 

Podsjećam, Klub Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara nekoliko puta je tražio zaštitu Partizanskog groblja, ali odgovora nije bilo. Grad Mostar zbog nedostatka zaštite spomenika, smatramo saučesnikom u ovom zločinu, jednako kao i Vladu HNK i Vladu FBiH. Treba još direktnije reći, na svim tim nivoima vladaju u koaliciji HDZ i SDA pa se tako odgovornost prelijeva na njih.

 

Zbog ovakvih i sličnih situacija sam u Parlamentu FBiH insistirala da se uspostavi interventni fond za zaštitu i saniranje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. U budžetima FBiH naslijeđe je već godinama skoro pa potpuno zanemarivana kategorija.

 

Također, da se ovo ne bi ponavljalo, neophodno je Mostar dekontaminirati od fašizma, a tim prije svega mislim na nazive ulica nazvane po zločincima, pripadnicima ustaškog pokreta iz Drugog svjetskog rata.“

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još