DOKUMENTARNI ČETVRTAK NA FTV

Usponi, padovi, zlatne 70-te i 80-te prošlog vijeka, ambis tokom rata, novi povratak...: Priča o 100 godina 'Rođenih'

Mediji14.06.22, 09:56h

Usponi, padovi, zlatne 70-te i 80-te prošlog vijeka, ambis tokom rata, novi povratak...: Priča o 100 godina 'Rođenih'
Dokumentarni film „Rođeni“ sniman je u Beogradu, Splitu, Dubrovniku i Mostaru. O svojim prvim počecima u Veležu, najvećim utakmicama i uspjesima, ali i nezaboravnim porazima u filmu govore Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Franjo Džidić, Sead Kajtaz, Boro Primorac i mnogi drugi. Poseban pečat filmu dale su legende Crvene Zvezde i Hajduka, Dragan Džajić i Ivica Šurjak

 

 

 

Krajem juna fudbalski klub Velež obilježava stotinu godina postojanja. Tim povodom, Federalna televizija emitirat će dokumentarni film pod nazivom „Rođeni“. U njemu će, pored eminentnih sagovornika iz bivše države, biti prikazani i brojni arhivski snimci ovog radničkog kluba koji gaji revolucionarnu tradiciju.


Velež je klub koji je tokom svog stogodišnjeg postojanja prošao kroz brojne uspone i padove, od zabrane rada kluba, preko zlatnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, do ponovnog ambisa tokom agresije na našu zemlju, iz koje se ponovo vratio još jači.


- Na dokumentarnom filmu smo radili skoro godinu dana. Meni kao Mostarcu bilo je dodatno izazovno i emotivno proći kroz sve te dekade kluba. Znao sam da je Velež bio cijenjen i voljen u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a radeći na ovom filmu tu činjenicu sam još jednom potvrdio. Bio bih najsretniji da sam mogao okupiti sve sagovornike koje sam želio, ali je to naprosto nemoguće - ističe autor ovog filma Dario Mehmedović, dugogodišnji član redakcije sportskog programa Federalne televizije.


Dokumentarni film „Rođeni“ sniman je u Beogradu, Splitu, Dubrovniku i Mostaru. O svojim prvim počecima u Veležu, najvećim utakmicama i uspjesima, ali i nezaboravnim porazima u filmu govore Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Franjo Džidić, Sead Kajtaz, Boro Primorac i mnogi drugi. Poseban pečat filmu dale su legende Crvene Zvezde i Hajduka, Dragan Džajić i Ivica Šurjak.


Dokumentarni film „Rođeni“, nastao u produkciji Federalne televizije, bit će emitiran 23. juna, u okviru Dokumentarnog četvrtka u 20:30 sati.     

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!