Inflacija u maju naglo porasla

Evropska centralna banka potvrdila podizanje kamatne stope u julu

Biznis Klub10.06.22, 16:58h

Evropska centralna banka potvrdila podizanje kamatne stope u julu
Upravno vijeće namjerava da na julskom sastanku o monetarnoj politici podigne ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih poena, navodi se u saopštenju

 

 

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je zadržala nepromijenjenim ključne kamatne stope, ali je potvrdila da će u julu nastaviti s povećanjem po prvi put u više od decenije, prenosi Anadolu Agency (AA).


“Upravno vijeće namjerava da na julskom sastanku o monetarnoj politici podigne ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih poena”, navodi se u saopštenju.

 

Inflacija je u maju naglo porasla jer su cijene energenata i hrane porasle zbog aktuelnog rata između Rusije i Ukrajine, podsjetili su iz ECB.

 

“Nove kadrovske projekcije predviđaju godišnju inflaciju od 6,8 posto u 2022. godini, nakon čega se predviđa smanjenje na 3,5 posto u 2023. i 2,1 posto u 2024”, navodi se u saopštenju.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!