U Izetbegovićevoj stranci iznenađeni

Oglasila se SDA nakon oštrih kritika iz američke ambasade: Ništa od navedenog nije istina

Front10.06.22, 16:30h

Oglasila se SDA nakon oštrih kritika iz američke ambasade: Ništa od navedenog nije istina
Ističu da su tvrdnje iz Ambasade SAD-a o "blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA" posebno paušalne

 

 

 

Nakon što je jučer ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izašla u javnost sa kritikama na račun SDA, naglašavajući da blokiraju neke istrage protiv korupcije, danas se oglasila i prozvana stranka.

 

Iz SDA tvrde da su iznenađeni sadržajem saopštenja ambasade SAD u kojem se tvrdi da SDA i njeni funkcioneri pokušavaju blokirati i uzurpirati istrage protiv korupcije, da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH, i da preferiramo retoriku podjela nasuprot nastojanjima za pomirenje.
 

"Ništa od navedenog nije istina. Istina je upravo obratna navedenom, SDA se energično suprotstavlja politikama blokada i podjela koje proizvode disfunkcionalnost države i Federacije BiH. Naravno, nije moguće izbjeći jasnu i jaku retoriku u političkoj borbi sa snagama koje negiraju genocid i slave ratne zločince otvoreno zagovarajući postizanje ratnih ciljeva. Ali to nije suprotstavljanje 'nastojanjima za pomirenje', već bazična odbrana ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje", poručuju iz SDA.

 

Ističu da su tvrdnje iz Ambasade SAD-a o "blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA" posebno paušalne.

 

"S obzirom da je cjelokupnoj javnosti poznato da u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužilaštva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci. Protiv takvog odnosa Tužilaštva jesmo reagirali, jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorije BiH i prema svakom građaninu BiH", navodi se u reakciji.

 

Na kraju naglašavaju da očekuju da se istraže i navodi o korupciji u entitetu RS, područjima na kojima Vlada HDZ, ali i o tajnim ugovorima sa kineskim firmama u Kantonu Sarajevo, kao i sumnjivo trošenje više od 100 miliona KM u ovom kantonu na osnovu zloupotrobe Uredbe o kontroli javnih nabavki, o kojoj će se izjasniti Ustavni sud BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 149

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još