Za pilotom se još traga

Misteriozni avion koji je preletio četiri evropske države bez dozvole pronađen na privatnom aerodromu: Motor je još uvijek bio topao

Hronika10.06.22, 16:22h

Misteriozni avion koji je preletio četiri evropske države bez dozvole pronađen na privatnom aerodromu: Motor je još uvijek bio topao
Letio je na veoma maloj visini i malom brzinom, što otežava presretanje lovaca, pojasnio je ministar

 

 

 

Pronađen je dvomotorni avion marke Beechcraft koji je sa dvoje ljudi preletio bez dozvole zračne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske.

 

Kako prenose srbijanski mediji, avion je sletio u blizini Crnog mora, a kada su ga pronašli na pisti privatnog aerodroma u sjevernoistočnom dijelu Buhovca u Bugarkoj motor je još uvijek bio topao.

 

Avion star 60 godina nije imao plan leta, deaktivirao je transpondere i nije odgovarao na radio poruke ili signale, navelo je bugarsko ministarstvo odbrane. 

 

Tužilaštvo u Varni iz istočne Bugarske pokrenulo je istragu o ovom incidentu, dok je njihov ministar odbrane Dragomir Zakov rekao kako letjelica ni u jednom trenutku nije predstavljala prijetnju.

 

- Letio je na veoma maloj visini i malom brzinom, što otežava presretanje lovaca, pojasnio je ministar.

 

Prethodno je rumunsko ministarstvo odbrane navelo da je avion koji je prešao rumunski vazdušni prostor na ruti koja uključuje Oradeu, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazao znakove neprijateljskog ili opasnog ponašanja. Kao i da pilot nije odgovorio na radio-zahtjeve i vizuelne signale ratnih aviona koji su pratili letjelicu u skladu sa međunarodnim pravilima.


Prema dostupnim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30h, bez odobrenog plana leta i sa isključenim transponderima. Dva mađarska ratna aviona pratila su letjelicu u vazdušnom prostoru te zemlje, a u 17.38 su ga presrela dva vojna aviona mađarskog ratnog vazduhoplovstva tipa JAS 39 Gripen.

 

U 17.58 mađarski vojni avioni su se vratili u bazu, da bi pratnju preuzela dva aviona F-16 Ratnog vazduhoplovstva SAD.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!