ŠTA ĆE DONIJETI ZABRANA IZVOZA

Proizvođači peleta nezadovoljni, građani zabrinuti: I dalje se strahuje da bi cijena mogla skočiti za nekoliko stotina maraka!

Biznis Klub05.06.22, 20:02h

Proizvođači peleta nezadovoljni, građani zabrinuti: I dalje se strahuje da bi cijena mogla skočiti za nekoliko stotina maraka!
Ekonomska kriza dostiže svoj vrhunac, a građanima je sve teže da priušte i ono osnovno. Topla soba u zimskim danima prijeti da postane luksuz. Dok prodavači peleta rast cijena pravdaju nestašicom na tržištu, a dobavljači krivicu prebacuju na proizvođače peleta - najveću cijenu plaćaju građani

 

 

 

 

Poremećaji na tržištu i prekomjeran izvoz rezultirali su visokim cijenama peleta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, prihvatila je inicijativu da se do kraja godine zabrani izvoz peleta iz naše zemlje. Ta odluka izazvala je nezadovoljstvo proizvođača. Ističu - takvi postupci rezultirat će zatvaranjem proizvodnih pogona.


Od najjeftinijeg načina grijanja do drastičnog poskupljenja - cijene peleta dvostruko su više u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, visoke cijene nisu jedini razlog za zabrinutost. Prijeti nam i nestašica peleta zbog sve većeg izvoza. Iz Federalnog ministarstva trgovine ističu da je situacija alarmantna, te zahtijevaju hitnu reakciju.


Geostrateška dešavanja uzrokovala su nedostatak ranijih dobavljača iz Rusije i Ukrajine što je rezultiralo da se naša privreda zbog bolje cijene okrene inozemnom tržištu. Zbog sve većeg izvoza peleta, stanovnici Bosne i Hercegovine zimu bi mogli dočekati u hladnim domovima.


- Trenutna situacija je alarmantna, prouzrokovana je ogromnom potražnjom iz inozemstva, cijeli sektor se okrenuo izvozu radi postizanja bolje cijene. Ukoliko bismo uveli zabranu izvoza, cijena bi se normalizirala - navodi za Federalnu televiziju Muhamed Helać, predstavnik kompanije Drvosječa.


Dok čekaju normalizaciju cijena ogreva, građani su u strahu od novih poskupljenja. Strahuju i od hladnijih dana jer se potraga za većom količinom peleta, uglavnom, završava bezuspješno.


Iako su trenutne cijene previsoke za veliki broj građana, iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da poskupljenja tek slijede. U narednim mjesecima, cijene peleta mogle bi biti više i za nekoliko stotina maraka. Najavom o izgradnji fabrike peleta u Kantonu Sarajevo poručuju da nije sve tako crno. Ukoliko se ovaj projekat vrijedan više od osam miliona maraka pokaže kao ekonomski isplativ, mreža proizvodnih pogona će se širiti, a sve će to utjecati na smanjenje cijena.


- Moram da kažem da smo mi jedan od rijetkih nivoa vlasti koji prvi put poslije rata osnivamo neki proizvodni pogon. Vlada KS-a želi da zaštiti potrošače u kontekstu kontrole cijene koje trenutno divljaju. Iako je ljetni period, cijene su drastično poskupjele i očekuje se rast u zimskom grijnom periodu. Želimo da građanima ublažimo sve te udare i globalnih i lokalnih ekonomskih kriza - navodi  ministar privrede KS-a Adnan Delić (NiP).

 

Ekonomska kriza dostiže svoj vrhunac, a građanima je sve teže da priušte i ono osnovno. Topla soba u zimskim danima prijeti da postane luksuz. Dok prodavači peleta rast cijena pravdaju nestašicom na tržištu, a dobavljači krivicu prebacuju na proizvođače peleta - najveću cijenu plaćaju građani.

 

Prilog FTV-a pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još