Bivši visoki predstavnik za austrijski 'Profil'

Inzko: Vučić ne bi priznao RS, Dodik priča bajke, on je političar bez kičme

Front01.06.22, 13:53h

Inzko: Vučić ne bi priznao RS, Dodik priča bajke, on je političar bez kičme
Dodik je bio nada Zapada. Tada je još govorio da je u Srebrenici bio genocid. Danas su za njega Ratko Mladić i Radovan Karadžić narodni heroji

 

 

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je za austrijski list “Profil” prokomentarisao trenutno stanje u BiH kao i uticaj rata u Ukrajini na ovaj prostor. 

 

Inzko je naveo kako mada nije jasno šta Moskva planira, činjenica da su BiH i Srbija okružene NATO članicama, da je teritorijalni integritet i suverenitet Bosne potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a te da je čak i Rusija glasala za uključivanje Bosne u UN.

 

Inzko je objasnio zbog čega je siguran da će Putin izgubiti rat u Ukrajini, te povukao paralele između pokušaja zauzimanja Kijeva i Sarajeva.

 

“Ako braniš vlastitu državu, imaš prednost. Moralno, definitivno, ali i strateški, jer poznaješ teren. Ukrajina je najveća država u Evropi. Kako zauzeti 600.000 kvadratnih kilometara? To nije moguće. Ukrajina se i vojno pripremala od okupacije Krima. Ukrajinci su bili potcijenjeni, a Rusi precijenjeni. Putin nije uspio da zauzme Kijev, kao što jugoslovenska vojska i (Slobodan) Milošević nisu uspjeli da zauzmu Sarajevo za tri godine. Vijetnam ili Afganistan su također dobri primjeri kako slabiji igrač može pobijediti s prednošću domaćina”, naveo je.

 

Inzko je naveo da se na početku invazije na Ukrajinu često se pogrešno govorilo da je ovo prvi rat u Evropi od Drugog svetskog rata jer su “široki slojevi stanovništva su zaboravili jugoslovenske ratove”.

 

Novinarka Tschinderle je navela da Ukrajina dobija teško naoružanje, te da to nike bio slučaj u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata.

 

Inzko je na to odgovorio da je u BiH “čak uveden embargo na oružje”.

 

Latif, bivši šofer u austrijskoj ambasadi, ispričao mi je priču o tome. Vojnici su marširali kroz šumu sa zeleno ofarbanim dimnjačkim cijevima, simulirajući cijevi pušaka, demonstrativno i jasno vidljive, kako bi odvratili neprijatelja. Jer u početku nisu imali oružje”, ispričao je bivši Visoki predstavnik.

 

Inzko je podcrtao da bi Evropska unije trebala da shvati stanje na Balkanu kao važan prioritet, jer tenzije u BiH nikada nisu bile veće od rata a član Predsjedništva Milorad Dodik “godinama stvara tenzije”.

 

“Ali ovaj put Dodik je otišao korak dalje. On je najavio da će stvoriti sopstvenu vojsku. Dodik više ne priznaje državnu agenciju za medicinska sredstva. Također je najavio da će izaći iz poreskog, pa čak i iz pravosudnog sistema. Ne želi da prizna presude Ustavnog suda ako mu se presuda ne sviđa!” objasnio je Inzko.

 

On je rekao da je Dodik “odavno zaslužio” da bude smijenjen jer je kršio Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

 

Inzko je naveo da se, prema njegovim bilješkama, Dodik oko 12 puta sreo sa Putinom te da se dobro poznaju.

 

Na pitanje da li bi se mogao očekivati ukrajinski scenario u BiH u kojem bi Rusija priznala nezavisnu Republiku Srpsku, Inzko je odgovorio:

 

“Mnogi upozoravaju na ovakav scenario kao u Pridnjestrovlju, gdje postoji ruski marionetski režim u istočnoj Moldaviji. Samo: teritorijalni integritet i suverenitet Bosne potvrđen je u Vijeću sigurnosti UN-a. Rusija je također glasala za uključivanje Bosne u UN”, rekao je Inzko.

 

“Na kraju, ni Srbija ne bi priznala Republiku Srpsku. Prvo, zato što je veza Beograda sa Briselom i Berlinom važnija, a drugo, zato što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi ni da države priznaju Kosovo. Dodik stalno priča o srpstvu i o tome koliko je ono navodno ugroženo. Sve su to bajke. Srbima u Bosni i Hercegovini najviše prijete političari poput Dodika koji nemaju kičmu. Njegova politika je izolovala i osiromašila Republiku Srpsku. Dodik je izuzetno bogat, dok je stanovništvo ostalo siromašno”, dodao je on.

 

Također je naveo da je imao dobre odnose sa Dodikom prije nekih trideset godina.

 

“Bili smo na “ti”. Dodik je bio nada Zapada. Tada je još govorio da je u Srebrenici bio genocid. Danas su za njega Ratko Mladić i Radovan Karadžić narodni heroji. Štaviše, on ih smatra osnivačima Republike Srpske”, ispričao je bivši Visoki predstavnik.

 

Zašto je Inzko čekao 12 godina da uvede zabranu negiranja genocida u BiH?

 

Inzko je naveo je da je u BiH bilo čak slučajeva gdje su školski razredi posjećivali grafite Ratka Mladića kako bi se slikali pored njih, a da je zakon koji je on uveo prošle godine to promjenio i da je “sada 80 posto manje poricanja genocida”.

 

“Nirnberško suđenje u Njemačkoj također su pokrenuli saveznici. Nakon velikih ratova, društvo često nema snage da to učini samo. Zato je potrebna podrška međunarodne zajednice, barem u početku. I mi smo imali saveznike u Austriji do 1955. Godine”, rekao je on.

 

Novinarka ga je zatim pitala zbog čega je čekao 12 godina da napravi takav potez.

 

“Zato što sam čekao pravosnažnu osudu Ratka Mladića u junu 2021. Ali također sam želio dati priliku lokalnim političarima da sami donesu zakon u parlamentu. Međutim, to je propalo najmanje četiri ili pet puta”, odgovorio je Inzko.

 

Bivši Visoki predstavnik je naveo da je često dobijao prijetnje smrću, te da mu je u jednom pismu poručeno da će pošiljalac kupiti pištolj za 28. Juni, što je predstavljalo paralelu sa atentatom austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, rekao je on u intervjuu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još