Aferimi u 11 tačaka

Iz SDP-a izbačen Arslan Dučić: Razlaz sa nepouzdanim 'preletačem', kojeg po kuloarima nazivaju 'crvenim Zahiragićem'

Front28.05.22, 11:05h

Iz SDP-a izbačen Arslan Dučić: Razlaz sa nepouzdanim 'preletačem', kojeg po kuloarima nazivaju 'crvenim Zahiragićem'
Činjenica da SDP isključuje vrlo eksponiranog člana i to u izbornoj godini ukazuje da za to postoje dobri razlozi. Dučić je tipični primjer neizbježne kadrovske greške kad se prihvati pogrešan preletač iz druge partije

 

 


Malu buru u čaši vode izazvao je bivši SDP-ovac i vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Arslan Dučić nakon što je izbačen iz Partije. Na svom vrlo posjećenom FB profilu, inspiriran rješenjem o isključenju, plasirao je standardnu legendu o sebi kao jedinom poštenom, ispravnom, istrajnom i „dosljednom ideji svijeta bez korupcije, štela, nepotizma…“, piše Raport.

 

Neki mediji su vrlo brzo to povezali sa njegovom kritikom poteza načelnika Novog Sarajeva Hasana Tanovića koji je ovih dana za potrebe Općine iznajmio električni automobil. Ali to nema veze s tim, jer je isključenje Dučića izglasano još u martu zbog sasvim drugih aferima. Kad se malo razabere partijska Odluka o isključenju, odjeljak „obrazloženje“, ovaj mali, lokalni politički događaj dođe na pravu mjeru.

 

Aferimi u 11 tačaka

 

Naravno, svaki populista teži dobijanju široke podrške pa na svjetlo iznosi šta mu odgovara i šta publika voli čuti, a sakriva prljavi veš koji bi mu mogao pokvariti sliku. Tako i Dučić, na profilu objavljuje samo prvu stranicu Odluke o isključenju, a obrazloženje odluke „mudro“ ne objavljuje jer je teško objasniti 11 tačaka razloga zbog kojih mu odavno nema mjesta u Partiji, a sada i zvanično.

 

Ne samo u SDP-u, nego vjerovatno ni u nekim drugim strankama kojima je ovih dana zajedno sa Srđanom Srdićem pokušao bezuspješno „preletjeti“ tražeći opet svoje mjesto na nekoj novoj izbornoj listi! Pouzdan izvor tvrdi da su se u kabinetu jednog mladog lidera nekad slavne, a nedavno refreširane stranke zadržali svega tri minute.

 

arslan-ducic-odluka-sdp-1

arslan-ducic-odluka-sdp-2

arslan-ducic-odluka-sdp-3

 

Činjenica da SDP isključuje vrlo eksponiranog člana i to u izbornoj godini ukazuje da za to postoje dobri razlozi. Dučić je tipični primjer neizbježne kadrovske greške kad se prihvati pogrešan preletač iz druge partije koja se dešava svim strankama. Pošto je iskoristio listu SDP-a da uđe u Općinsko vijeće i zasjedne u općinsku komisiju (a bilo je i većih apetita), u nastavku mandata težište je bacio na samopromociju i držanje prizemnih lekcija Općinskom vijeću o moralu. Ma koliko god Dučić „obrazlagao“ isključenje tobožnjim neshvatanjem svog „avangardnog“ pristupa lokalnoj politici, u SDP-u Novo Sarajevo ovaj potez smatraju neizbježnim odstranjivanjem nepouzdanog, prevrtljivog, konfliktnog, nesavjesnog… člana kako bi organizacija nastavila nesmetano djelovati bez balasta Dučićevih javnih ispada zbog kojih je u općinskim kuloarima postao „crveni Zahiragić“.


 
Ukratko, Dučić je već na prvom sastanku Kluba SDP-a nakon izbora 2020. godine fizički nasrnuo na kolegicu u klubu, tada je izbačen iz partijskih prostorija i više se nikad nije pojavio, a time ni bilo šta uradio za Partiju. 

 

Sve nadalje bilo je djelovanje u stilu „samostalnog zastupnika“ u tandemu sa Srđanom Srdićem, inače poznatim po izbacivanju iz NiP-a zbog kupovine glasova i učešću u sabotiranju izbora Bogića Bogičevića za gradonačelnika Sarajeva.


Drugi aršin za jarana Srdića

 

Kad smo kod tandema Dučić – Srdić, Arslan bi rado da se ne pominje njegovo učešće u Srdićevom pokušaju da od Novog Sarajeva prigrabi općinski socijalni stan namijenjen za zbrinjavanje sirotinje. No, tad nije isturio moralne principe niti se suprotstavio očito nemoralnoj radnji, nego se samo „izuzeo“ od glasanja da ne pokvari jaranu „operaciju“, iako je imao instrukciju iz SDP-a da se proces zaustavi i traži izmjenu Pravilnika o stanovima. Stvar je propala kad je provaljena u javnosti, a ne jurišem za pravdu vijećnika Dučića koji očito ima različlite aršine ovisno o čijim interesima se radi. Nije ni čudo da Dučić o ovome nikad nije dostavio izvještaj Klubu SDP-a kojem je formalno pripadao.

 

Odluka o isključenju, koju nam je na uvid dao SDP Novo Sarajevo kako bi se spriječile manipulacije u javnosti, govori o dugom nizu kršenja Statuta Partije, Etičkog kodeksa, djelovanja suprotno stavovima „Trojke“ koja čini vlast u Novom Sarajevu, poteza na štetu Partije i „Trojke“, narušavanje ugleda, ignorisanja obaveza, glasanje mimo zacrtane politike SDP-a i „Trojke“… odnosno niz bezobrazluka koje niti jedna stranka ne bi tolerirala pa ni SDP Novo Sarajevo.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još