I TUŽILAŠTVO MORALO DA REAGUJE

Hrabra bh. policajka na meti ljutog komesara: Raskrinkala korumpirane kolege, mjesecima trpi neviđene pritiske

Hronika24.05.22, 20:28h

Hrabra bh. policajka na meti ljutog komesara: Raskrinkala korumpirane kolege, mjesecima trpi neviđene pritiske
Sve to navelo je kantonalno tužilaštvo i tužioca Adnana Tulića da stanu u otvorenu zaštitu hrabre policajke i ujedno krunskog svjedoka u predmetu protiv korumpiranih policajaca

 

 

 


Hrabra policajka iz Bosanskog Petrovca, Milica Latinović, koja je raskinkala kriminalnu mrežu korumpiranih policijskih službenika i komandira u Unsko-sanskom kantonu, mjesecima trpi neviđene pritiske u svom radu, a posebno od strane komesara policije, Muje Koričića, saznaje Srpskainfo.

 


Latinovićeva u svakodnevnom radu trpi pritiske zbog kojih je već bila izložena opasnostima.


Do koje mjere pritisci od strane aktuelnog policijskog komesara idu govori i to da je Latinovićevoj, kao svestranoj policajki, onemogućeno da sudi mečeve košarkaškog prvenstva BiH. Sve to navelo je kantonalno tužilaštvo i tužioca Adnana Tulića da stanu u otvorenu zaštitu hrabre policajke i ujedno krunskog svjedoka u predmetu protiv korumpiranih policajaca.


Zaštita svjedoka


Portal Srpskainfo piše i da odgovor komesara policije USK, Muje Koričića, na brojna pitanja o ovom slučaju nisu dobili, jer je, kako su naveli iz kantonalnog MUP, na godišnjem odmoru.


Zamjenik glavnog kantonalnog tužioca, Adnan Tulić, izjavio je za Srpskainfo da je detaljno upoznat sa svim pritiscima na Milicu Latinović, koja sada ima ulogu svjedoka u predmetu protiv optuženih policijskih komandira i policajaca iz Bosanskog Petrovca.


– Tužilaštvo i ja kao postupajući tužilac detaljno smo upoznati sa svim pritiscima na svjedoka Milicu Latinović, posebno od optuženog (policajca) Elvedina Džiguma i komesara policije (Muje Koričića). U tom pravcu, upoznao sam više puta pisanim putem Federalno tužilaštvo FBIH, a uporedo se preduzima niz mjera kako bi se ovaj svjedok zaštitio i kako bi se dokumentovao pravilno i potpuno uticaj na istog, nakon čega predstoji preduzimanje drugih procesnih radnji radi zaštite svjedoka i samog predmeta – rekao je Tulić za Srpskainfo.


Posebno je istakao profesionalnost, hrabrost i odlučnost policajke Milice Latinović, dodavši da Tužilaštvo u okvirima svoje nadležnosti preduzima mjere radi njene zaštite, ali i druge radnje dokazivanja na osnovu kojih se tek imaju preduzimati još konkretnije mjere kako bi se onemogućio dalji uticaj ili pritisak na svjedoka.


Pritisci umjesto nagrade


Podsjetimo, hrabra policijska službenica Milica Latinović iz Bosanskog Petrovca odigrala je glavnu ulogu u rasvjetljavanju jednog od najvećih lanaca korupcije u policiji u BiH.


Iako je zbog pravde i istine stavila život na kocku i sebe izložila nesvakidašnjim pritiscima od strane korumpiranih šefova, Latinovićeva se nijednog trenutka nije dvoumila da prihvati ulogu informatora i pomogne u rasvjetljavanju koruptivnih radnji dojučerašnjih kolega. Hrabrost policajke iz Bosanskog Petrovca oduševila je sve, ali nakaradni sistem u kojem živimo nije je nagradio zbog onoga što je učinila. Naprotiv.


O tome kakve su razmjere korupcije bile na području MUP Unsko-sanskog kantona govori informacija da je potvrđena optužnica ne samo protiv policijskih službenika, već i protiv korumpiranih policijskih komandira, koji su im čuvali leđa.

 

Potvrđena optužnica


Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv dva policijska komandira Uprave MUP Unsko-sanskog kantona, Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policijskih službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, optuženih za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook