Stav panela od 18 imenovanih

Njemački stručnjaci: Jedna doza vakcine potrebna za djecu od pet do 11 godina

Lifestyle24.05.22, 20:00h

Njemački stručnjaci: Jedna doza vakcine potrebna za djecu od pet do 11 godina
Stav panela od 18 imenovanih, poznatog kao STIKO, u suprotnosti je s odobrenjem regulatora Evropske unije za režim s dvije doze u toj starosnoj grupi. Američka regulatorna tijela prošle sedmice su čak odobrila i treću, boster dozu za ovu grupu

 

 

 

Njemački savjetodavni odbor za vakcine u utorak je rekao da je jedna doza protiv COVID-19 dovoljna za zdrave od petogodišnjaka do 11-godišnjaka jer se većina njih već susrela s infekcijom, zadržavajući svoj oprezan pristup.

 

Stav panela od 18 imenovanih, poznatog kao STIKO, u suprotnosti je s odobrenjem regulatora Evropske unije za režim s dvije doze u toj starosnoj grupi. Američka regulatorna tijela prošle sedmice su čak odobrila i treću, boster dozu za ovu grupu.

 

- Za djecu moramo pretpostaviti da je stopa širenja infekcije najveća. Zato je razumno primijeniti samo jednu vakcinu - rekao je član panela STIKO Martin Terhardt na brifingu za medije, prenosi Reuters.

 

Prethodni stav stručnog panela o starosnoj grupi, objavljen u decembru, bio je ograničavanje vakcinacije na one koji su u riziku od razvijanja teškog oblika COVID-19 ili na one koji žive sa rizičnom osobom, što je u to vrijeme naišlo na kritike da nisu pratili tempo koronavirusa. 

 

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da STIKO-ov potez ima njegovu punu podršku.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!