VIODEO/ Mučni dokumentarac

Užasi rata kroz oči ruskog vojnika: Od idiličnih porodičnih scena do priča o saborcima koji se pretvaraju u 'mljeveno meso'...

Mediji24.05.22, 19:30h

Užasi rata kroz oči ruskog vojnika:  Od idiličnih porodičnih scena do priča o saborcima koji se pretvaraju u 'mljeveno meso'...
Autor snimke je Yuri Šalajev, 23-godišnji poručnik koji se školovao na najvišoj moskovskoj vojnoj akademiji i prije rata bio stacioniran u Čečeniji – prkoseći naredbi Kremlja da se iz sigurnosnih razloga izbjegava korištenje osobnih mobilnih telefona. 24-minutni dokumentarac pod nazivom "The Occupant" sastavila je Ukrajinska Pravda, internetska novinska kuća

 

 

 

Utvrđeno je da je ruski tenkovski časnik, koji je zarobljen nakon jednomjesečne borbe u Ukrajini, na svom mobitelu dokumentirao trenutke invazije, prenosi britanski Daily Mail.

 

Kratke snimke, poput one u kojoj govori o suborcima koji se pretvaraju u "komade mesa" ili u "mljeveno meso", nudi uvid u rusku invaziju dok ga oružje izdaje, vozilo eksplodira i napad na ukrajinsku vojnu bazu polazi po zlu. 

 

Autor snimke je Yuri Šalajev, 23-godišnji poručnik koji se školovao na najvišoj moskovskoj vojnoj akademiji i prije rata bio stacioniran u Čečeniji – prkoseći naredbi Kremlja da se iz sigurnosnih razloga izbjegava korištenje osobnih mobilnih telefona.

 

Anton Geraščenko, savjetnik kijevskog ministarstva unutarnjih poslova, kaže: "To je vrlo rijetko jer 95 posto okupatora ne nosi svoje telefone, a ako ih i uzimaju, vrlo malo njih ima pametne telefone, budući da većina dolazi iz siromašnijih regija Rusije. Video je značajan jer pokazuje bešćutno djelovanje i kaotičan vojni pristup ruskih snaga".

 

Šalajev, zapovjednik motoriziranog voda, zarobljen je prošlog mjeseca nakon što se tri dana skrivao s dvojicom ozlijeđenih suboraca u podrumu sela u Donbasu nakon napada na njihov oklopni transporter (APC).

 

Njegov video materijal – koji počinje sretnim obiteljskim scenama u kojim svojoj kćeri daje ružičasti bicikl, a završava s prestrašenim časnikom koji skrivajući šapuće sa svojim ranjenim suborcima – ukrajinski su novinari spojili u dokumentarac.

 

Dobili su i njegove razgovore SMS porukama sa 172 druga vojnika uključena u invaziju, koji izražavaju svoju zaprepaštenost zbog velikih gubitaka, bijes zbog loše vojne opreme, izgreda vojnika koji su se odbijali boriti i loše opremljene policije koja je poslana u borbu.

 

Tri dana od početka rata, primjerice, jedan vojnik kaže da postoje tri kamiona puna leševa iz pet pukovnija. "To je istina", odgovara mu drugi regrut te dodaje: "Mnogi su jednostavno pobjegli".

 

Drugi očajni vojnik kaže da je on jedini preživjeli časnik u Harkivu, drugom gradu u zemlji koji je napadnut na početku rata i koji se polako vraća normalnom životu nakon što je Ukrajina prije dva tjedna iz njega potisnula ruske snage. "U opasnosti sam, ranjen sam", piše ruski vojnik moleći za pomoć.

 

Video počinje nekoliko mjeseci prije rata filmom o obiteljskom slavlju Šalajeva, gdje su se pjevale domoljubne pop pjesme i ispijao viski, sa stricem koji na kraju urinira po sebi i muči se da se popne na krevet. 

 

U jednoj sceni snimljenoj na zabavi, elegantno odjeveni mladi ljudi zabavljaju se uz popularnu pjesmu "Oficiri" koja sadrži retke poput: "Časnici, časnici, srce vam je na nišanu, za Rusiju i slobodu do kraja".

 

Stvarnost se pokazala prilično drugačijom nakon što je Šalajev, iz malog grada u blizini Arktičkog kruga, odveden na Krim, autobusom prebačen u južnu Ukrajinu i potom doveden na frontu Donbasa.

 

Dvanaest dana nakon rata, mladi ruski časnik snimio je sebe kako traži oružje na, čini se, zauzetom ukrajinskom položaju.

 

"Hoće li barem jedan pištolj biti ovdje?", pita, pokušavajući otvoriti sef s oznakom "Dokumenti borbene kontrole" i snimajući prazan arsenal. "Kvragu, jesu li stvarno držali j***nu obranu ovdje ili smo uzalud pucali na ovo mjesto?", pita se mladić.

 

Zatim opet opsuje i s gorčinom se nasmije. Nekoliko dana kasnije snima dvojicu muškaraca s ozlijeđenim rukama u svom vozilu, a zatim počinje pričati o odnošenju "mrtvog tipa" iz inženjerijske bojne, opisujući ga kao "mljeveno meso".

 

Također ističe vojnu neizvjesnost usred neuspješne invazije.

 

"Počeli su graditi mostove i bombardirani su. Sad ne znaju što da rade. Pregrupirati? Nemojte se pregrupirati?"...

 

Kako dani prolaze, Šalajev u nekoliko navrata priznaje da je izgubio pojam o vremenu, a 29. ožujka djeluje zadovoljno jer se "jučer okupao".

 

U sljedećim kadrovima, zbunjenom kolegi kaže da snima video, usmjerivši kameru mobilnog telefona na prozor s prorezima, u prolazu pored uništenih vojnih vozila uz cestu.

 

"Raznijeli su APC", uzvikuje. "Sr***. I ovdje. Jesu li naši ili njihovi?", primjećuje uznemireno.

 

Zatim opet u panici opsuje. "Moram otići odavde, raznijet će i nas. Napadnuti smo već tri sata. Oni su nas za***ali".

 

Ispred njega gust crni dim dok naređuje kolegama da "pucaju". Ali čuje se samo škripanje zaglavljenog pištolja, što izaziva još jednu lavinu psovki.

 

Sljedeće, Šalajev je u drugom selu i kaže "naše vozilo je eksplodiralo". Kasnije je ukrajinskim otmičarima rekao da je njegov oklopni transporter pogođen minobacačem ili granatom, zbog čega je pobjegao u skrivanje s dvojicom ranjenih kolega u podrumu Donbasa.

 

Čini se da mu je laknulo kad vidi rusko vozilo ispred sebe, ali iz njega se vije dim, dok su po blatnjavom tlu razasuti komadi ljudskih tijela. "Nečije meso. Netko je eksplodirao. Ostaci mesa. Evo ga. J*** me, gotovo je", kaže prestravljeni vojnik.

 

Posljednje scene, zamagljene kao da su snimljene dok zumiraju iz skrovišta, prikazuju ukrajinske vojnike kako hodaju, dok jedan od njih pada na koljena. Ne mogu shvatiti što dovraga radi!", šapće Šalajev. "Postavlja li on tamo minu?"

 

24-minutni dokumentarac pod nazivom "The Occupant" sastavila je Ukrajinska Pravda, internetska novinska kuća.

 

 

- Ovo je osoba koja je došla okupirati našu zemlju i osjećali smo da je važno podijeliti to - rekao je Mihajlo Tkač, voditelj istrage.

 

- Prikazuje život ruskog vojnika. Zabavlja se, pije s prijateljima, pije sa stricem... Ali onda vidimo kako to završava. Odlučio je doći u stranu zemlju i počiniti ratne zločine - govori istražitelj.

 

Nakon Šalajeva zarobljavanja, ukrajinska vojna brigada koju su formirali Rusi u želji da svrgnu Vladimira Putina prišla je njemu i nekolicini drugih iz njegove bojne kako bi vidjeli hoće li prebjeći. Jedinica tvrdi da su se neki ratni zarobljenici iz čečenskih snaga pristali pridružiti njihovoj borbi.

 

Šalajevo korištenje mobilnog telefona ponovno pokazuje rizike ruskih vojnika koji koriste civilne komunikacije nakon što su takve akcije navodno dovele do smrti jednog generala kojeg su ukrajinci pronašli nakon što su presreli njegov poziv.

 

Mnogi ruski vojnici ponijeli su svoje mobilne telefone u bitku unatoč tome što im je rečeno da se za sigurnost oslanjaju na svoju vojnu komunikaciju. Kad su ukrajinski čelnici to shvatili, zaustavili su rad ruskih brojeva na njihovoj telefonskoj mreži.

 

Tako su invazijske trupe počele oduzimati telefone civilima u okupiranim područjima, koji su često dojavljivali službenicima kako bi se brojevi mogli prisluškivati. To je dovelo do objavljivanja presretnutih razgovora ruskih vojnika u kojima se raspravljalo o ubojstvu, silovanju i mučenju.

 

Jevgen Jenjin, prvi zamjenik kijevskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da vlasti prikupljaju video snimke zarobljenih vojnika. "Važne su jer u nekim slučajevima sadrže izravne dokaze o ratnim zločinima", pojasnio je, kako navodi Daily Mail.

 

(Slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!