Sabina Ćudić o Charlesu Michelu

'Posjeta predsjednika Evropskog vijeća bila je kontraproduktivna. Nakon njegovog odlaska, BiH je upala u još dublju krizu'

Front24.05.22, 17:43h

'Posjeta predsjednika Evropskog vijeća bila je kontraproduktivna. Nakon njegovog odlaska, BiH je upala u još dublju krizu'
Michel je svojom posjetom samo stvorio privid brige Evropskog vijeća za BiH i građanima ulio lažnu nadu u promjeni kursa ovdašnjih etnopolitika prema bh. putu ka EU. To se pokazalo odmah po njegovom odlasku. Nakon slatkorječivih izjava i Čovića i Izetbegovića i Dodika uslijedila je nikad jača blokada izbora, poručila je Ćudić

 

 

 

Posjeta Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, Bosni i Hercegovini bila je kontraproduktivna, smatra Sabina Ćudić. Nakon njegovog odlaska BiH je upala u još dublju krizu, a razlog tome Ćudić vidi u činjenici da se odnos uzročnika krize, etnonacionalnih lidera, prema evropskoj budućnosti BiH neće promijeniti na bolje sve dok odnos evropskih zvaničnika prema tim liderima bude isti kao prije: blagonaklon i prijateljski.

 

„Svjesni smo da svaka posjeta Predsjedništvu BiH bilo kojeg evropskog zvaničnika mora uključivati i susret s Miloradom Dodikom prosto zbog činjenice da je Dodik član Predsjedništva. Međutim, to ne priječi nijednog međunarodnog zvaničnika, pa ni Charlesa Michela, da se prema njemu ophodi kao prema onome što jest: čovjek pod američkim i britanskim sankcijama, pobornik ideje o kršćanskoj Evropi, islamofob, negator genocida, secesionist, ukratko sigurnosna opasnost kako za BiH tako i za EU. Suprotno tome, Michel ga je prihvatio kao konstruktivnog sagovornika, pobornika evropskog puta pa mu čak stvorio priliku da se nakon sastanka u tom svjetlu predstavlja. Poslije tog susreta Dodik je izišao u javnost lažno se predstavljajući kao zagovornik bh. pristupa EU. Predložio je Michelu da se 14 prioriteta EU reducira na nekoliko njih kako bi BiH dobila kandidatski status. Taj broj je već bio reduciran. Neophodno je bilo da državni nivo vlasti usvoji Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Usvajanje tih zakona predložila je Naša stranka a odbili su ih, između ostalih, i delegati Dodikovog SNSD-a i to samo nekoliko dana prije Dodikovog susreta s Michelom.

 

Michel ili to ne zna ili glumi da ne zna. Šta god da je u pitanju od to dvoje, sramotno je. Još sramotnija činjenica je da se Michel sastajao sa Čovićem i Izetbegovićem ponavljajući grešku svojih prethodnika. Čović i Izetbegović su lideri svojih stranaka, nipošto ih se ne smije tretirati kao predstavnike naroda a pogotovo ne kao jedine s političkim kredibilitetom i legitimitetom da raspravljaju o Izbornom zakonu.

 

Michel je svojom posjetom samo stvorio privid brige Evropskog vijeća za BiH i građanima ulio lažnu nadu u promjeni kursa ovdašnjih etnopolitika prema bh. putu ka EU. To se pokazalo odmah po njegovom odlasku. Nakon slatkorječivih izjava i Čovića i Izetbegovića i Dodika uslijedila je nikad jača blokada izbora.

 

To i ne čudi. Svi nabrojani su uzročnici krize u kojoj se nalazimo i oni neće biti dio rješenja. Ako neko iz međunarodne zajednice vjeruje da može promijeniti njihov odnos prema EU i budućnosti BiH, onda prije svega međunarodna zajednica mora promijeniti svoj odnos prema njima i početi ih tretirati kao ono što oni zaista jesu – problem“, poručila je Sabina Ćudić.


(DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još