ŽIVOT POD SANKCIJAMA

Nakon egzodusa stranih kompanija, Rusi se okreću domaćim modnim brendovima: Prodaja se više nego udvostručila

Biznis Klub24.05.22, 12:18h

Nakon egzodusa stranih kompanija, Rusi se okreću domaćim modnim brendovima: Prodaja se više nego udvostručila
Budući da zapadni brendovi napuštaju tržište i da se ekonomija priprema za duboku recesiju ove godine, podaci signaliziraju da su ruski potrošači prisiljeni pronaći zamjenu

 

 

 

 


Prodaja ruske odjeće jednog od najvećih ruskih internetskih trgovaca više se nego udvostručila tokom posljednja tri mjeseca, nakon što su mnogi zapadni brendovi napustili zemlju, saopćeno je u ponedjeljak.


Prodaja odjeće, obuće i modnih dodataka ruskih marki i proizvođača bila je 2,6 puta veća u martu i aprilu nego u istim mjesecima prošle godine, izvijestila je druga najveća ruska platforma za internetsku trgovinu Ozon.


Kompanija je saopćila da je glavni razlog rasta prodaje njegova proširena ponuda.


No, budući da zapadni brendovi napuštaju tržište i da se ekonomija priprema za duboku recesiju ove godine, podaci signaliziraju da su ruski potrošači prisiljeni pronaći zamjenu.


Zapadne kompanije H&M, Uniqlo i Adidas su među kompanijama koje su obustavile poslovanje u Rusiji otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara.


Industrijski podaci također su ukazali na značajan poremećaj u opskrbnom lancu te na poteškoće s prekograničnim plaćanjima nakon nametanja sankcija Rusiji.


Rusko vijeće trgovačkih centara (RCSC) priopćilo je da će tražiti od Kine, Indije, Irana i Turske da popune prazninu koju je ostavio egzodus zapadnih trgovačkih lanaca, prenijela je agencija Hina.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!