POTPISANI UGOVORI

Ministarstvo kulture i sporta KS dodijelilo 315.000 KM za četiri nacionalna kulturna društva

Kultura23.05.22, 14:02h

Ministarstvo kulture i sporta KS dodijelilo 315.000 KM za četiri nacionalna kulturna društva
Sredstva su dodijeljena nakon sprovedene procedure javnog poziva za sufinansiranje programa u oblasti kulture za 2022. godinu sa pozicije Ministarstva kulture i sporta KS

 

 

 

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić danas je potpisao ugovore o dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od 315.000 KM za sufinansiranje programa četiri organizacije kulture naroda BiH u ovoj godini, i to: BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKPHD “La Benevolencija”.


Ugovore su sa ministrom potpisali predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, predsjednik UO SPKD "Prosvjeta" Dejan Garić, savjetnik za ekonomska pitanja HKD “Napredak” Vlatko Komljenović i novoimenovani predsjednik JKPHD “La Benevolencija” Vladimir Andrle.


Sredstva su dodijeljena nakon sprovedene procedure javnog poziva za sufinansiranje programa u oblasti kulture za 2022. godinu sa pozicije Ministarstva kulture i sporta KS.


- Zadovoljstvo mi je da nastavljamo uspješnu saradnju kao i da, nakon institucija kulture od značaja za BiH, dodjeljujemo sredstva za nasmeten rad naših nacionalnih kulturnih društava. Iskreno vjerujem da ćemo u budućnosti raditi i na rješavanju mnogih pitanja od zajedničkog interesa, bez obzira na bilo koje društvene ili druge okolnosti - istakao je ovom prilikom ministar Avdić, zaželjevši svako dobro i uspješnu relizaciju programskih aktivnosti predstavnicima spomenutih društava.


Oni su ministru Avdiću zahvalili na podršci, kao i na praćenju rada temeljnih organizacija kulture naroda BiH.
Kako su istakli, ova društva egzistiraju duže od jednog stoljeća. “Napredak” i  “Prosvjeta” ove godine obilježavaju 120 godina od osnivanja, “LaBenevolencija” 130. godišnjicu svog postojanja, dok će “Preporod” svoj jubilej - 120. godišnjicu od osnivanja obilježiti naredne godine.


- Drago nam je da postoji kontinuirana podrška Ministartva kulture i sporta KS našem radu,jer ona omogućuje postojanje naših društava, uz podršku sa federalne razine vlasti - istakao je predsjednik BZK “Preporod” Kodrić.


Uime sve četiri organizacije, ovom prilikom je ukazao na nužnost sistemskog rješavanja njihovog statusa i načina finansiranja jer će, kako je istakao, tek na taj način u punom kapacitetu moći dati svoj doprinos i izvršavati svoju historijsku zadaću.


- Sinergija naših društava je zapravo zalog za budućnost ovog grada i cijele BiH i svih naših naroda. Želim se također zahvaliti na podršci Ministartvu kulture i sporta, te se nadam da će ona potrajati, za boljitak svih građana kako bismo na najbolji način pronosili pozitivan glas o našoj kulturi i našem radu - istakao je Garić.


Andrle je naveo da će dodijeljeni novac biti iskorišten za promociju jevrejske kulture i njeno višestoljetno postojanje na našim prostorima. On je ovom prilikom je istakao dobru saradnju sva četiri nacionalna kulturna društva.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!