UŽAS TALIBANSKE STRAHOVLADE

Povratak burki i na tv ekrane: Pokorile se naredbi - afganistanske voditeljice i reporterke pokrile lice

Mediji22.05.22, 20:54h

Povratak burki i na tv ekrane: Pokorile se naredbi - afganistanske voditeljice i reporterke pokrile lice
Neke voditeljice su se oglušile o naredbu i pojavile se u programu s otkrivenim licima, da bi u nedjelju morale postupiti u skladu s naredbom

 

 

 


Voditeljice i reporterke na TV kanalima u Afganistanu u nedjelju su se pojavile na ekranima prekrivenih lica, u skladu s talibanskom naredbom, kojoj su se dan prije suprotstavile.


Otkako su prošle godine preuzeli vlast, talibani su nametnuli niz ograničenja civilnom društvu, a mnoga od tih ograničenja su usmjerena na prava žena i djevojaka da se pridržavaju strogog tumačenju islama.

 
Ranije ovog mjeseca, afganistanski vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada izdao je naredbu za žene da se potpuno prekrivaju javnosti, uključujući svoja lica, savjetujući ih da to bude s tradicionalnom burkom.

 
Afganistansko Ministarstvo za promoviranje vrlina i prevenciju poroka od subote je naložilo ženama TV voditeljicama da postupaju u skladu s naredbom koja je donesena prije nekoliko dana a stupila na snagu u subotu.
 

Neke voditeljice su se oglušile o naredbu i pojavile se u programu s otkrivenim licima, da bi u nedjelju morale postupiti u skladu s naredbom.
 

Noseći hidžab koji im je prekrivao lice s izuzetkom očiju i čela, žene voditeljice i novinarke vodile su jutarnje vijesti na vodećim kanalima kao što su TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV i 1TV.

 
- Odupirali smo se i bili smo protiv nošenja burke - rekla je za AFP Sonia Niazi, voditeljica TOLOnewsa.

 
Ali TOLOnews je bio pod pritiskom i rečeno im je da svaka voditeljica koja se pojavi na ekranu bez pokrivanja lica mora dobiti neki drugi posao ili jednostavno napustiti posao, rekla je.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još