'Pritisci iz inostranstva'

MUP Srbije: Identificirane lokacije 19 adresa s kojih su stigle poruke o postavlјenim bombama

Hronika19.05.22, 09:33h

MUP Srbije: Identificirane lokacije 19 adresa s kojih su stigle poruke o postavlјenim bombama
Od 11. marta do danas, posredstvom elektroničke pošte ili telefonskih poziva, 48 puta je na adrese različitih institucija u Srbiji iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama

 

 

 

Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

 

Od 11. marta do danas, posredstvom elektroničke pošte ili telefonskih poziva, 48 puta je na adrese različitih institucija u Srbiji iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama.

 

Samo u posljednja dva dana takve obavijesti dobile su 173 osnovne i srednje škole u Beogradu, brojni trgovački centri, zračna luka u Nišu, muzeji, bolnice i zdravstvene ustanove.

 

Identificirane su lokacije 19 adresa elektroničke pošte od kojih je 18 s Gmail servisa, a jedna sa ProtonMaila, navodi MUP u priopćenju. Poruke su slane korištenjem servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i anonimnim telefonskim pozivima.

 

S obzirom na to da je riječ o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka srbijanskog MUP-a s policijskim agencijama Europol i Interpol, te s nadležnim tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Rusije i Mađarske, kao i s tvrtkom Google kako bi se identificirali i procesuirali počinitelji tih kaznenih djela.

 

Tijekom posljednja četiri dana u mnoštvu prijetećih poruka pojedine su slali i građani Srbije, a zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima procesuirano je osam državljana Srbije, od kojih su dvije uhićene, a protiv šest malodobnih osoba pokrenute su kaznene prijave u redovitom postupku, priopćio je MUP Srbije.

 

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja, prenijeli su mediji.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!