Hvale vrijedan potez

U KS počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva

Hronika17.05.22, 17:08h

U KS počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva
Realizacijom projekta očekuje se da će biti pregledano po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti

 

 

 

U okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“, na području Kantona Sarajevo bit će organizirani preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

 

Ministarstvo zdravstva KS je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Primarni cilj je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju zdravlja.

 

Dodatne informacije o Javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici ministarstva www.mz.ks.gov.ba i Vlade KS. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

 

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će provedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

 

Realizacijom projekta očekuje se da će biti pregledano po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti.

 

Sredstva za projekt panirana su u Budžetu KS za ovu godinu, u iznosu od 750.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!