Dom naroda BiH nastavlja opstrukcije

Akcize neće biti ukinute, a PDV smanjen: Ne znaju ministri koliko košta litar goriva

Front16.05.22, 10:12h

Akcize neće biti ukinute, a PDV smanjen: Ne znaju ministri koliko košta litar goriva
Stav HDZ-a je da uvođenje diferencirane stope neće polučiti rezultate, nego će napraviti veću razliku između onih koji imaju i koji nemaju, kaže Pendeš

 

 

Dom naroda BiH nastavlja opstrukcije, danas se neće baviti pitanjima važnim za građane. Kako nije održao sjednicu Komisije za finansije i budžet, jer nisu došla tri člana, razmatranje smanjenja stope PDV-a i ukidanje akciza ostaju na čekanju. Ipak, ukidanje akciza ponovo će biti pred delegatima, kao i reformski zakoni koji predstavljaju uvjet da BiH dobije kandidatski status (o javnim nabavkama, sukobu interesa i VSTV-u). Zlatko Miletić, delegat Kluba Hrvata, kaže da je i dalje optimista da će se pomenuti zakoni naći na dnevnom redu, jer ne znači da neće proći Komisiju prije same sjednice.

 

800 MILIONA

 

- Vladajućoj garnituri nije u interesu ulazak BiH u EU, jer ako nije bila sposobna za tri godine da donese tri zakona, iluzorno je pričati o bilo čemu. Ni za akcize i PDV, ne vjerujem i nisam optimista da će biti doneseni, jer će očigledno novac koji su prikupili od Nove godine do danas, a razlika u novcu je po nekim mojim informacijama u odnosu na 2021. oko 800 miliona više para, isti će zloupotrijebiti u političke izborne svrhe i dijeliti ga odokativno, kako se kome svidi, na način da obezbijede glasove za predsjedničke izbore, kaže Miletić.

 

Dodaje da građani u BiH moraju shvatiti da se vlast, odnosno njih desetak u Domu, pa i pojedine osobe u Vijeću ministara BiH deset godina, “voze u službenom automobilu, nemaju pojma koliko košta litar goriva, ne idu po samoposlugama i pijacama”.

 

- Ako se našim građanima sviđa kako to rade imaju priliku u desetom mjesecu ponovo glasati, pa nek’ ih opet izaberu ili da izaberu neke nove ljude koji će promijeniti politike u ovoj zemlji, ističe Miletić.

 

Marina Pendeš, delegatkinja istog kluba iz HDZ-a BiH, kaže za Oslobođenje da je “HDZ uvijek vodio računa i kad je bila u Parlamentu priprema o akcizama i diferenciranoj stopi PDV-a”.

 

ČISTI POPULIZAM

 

- Imali smo zvanično izvješće Uprave za neizravno oporezivanje, stav ministra finansija, u kojem smo istaknuli da je jako ozbiljno pitanje i da sa uvođenjem diferencirane stope, kad govorim o akcizama, nećemo pomoći našim građanima. Međutim, bez obzira na to dali smo potporu izmjenama zakona, ne zato što smatramo da je to dobro, kaže Pendeš i dodaje da je u pitanju čisti populizam pojedinaca i grupa.

 

- Kad sam to rekla članovima SDS-a, njihova nekadašnja ministrica finansija i ekonomska analitičarka gospođa Cenić je izjavila da je to smiješno i da samo logično razmišljam, kazala je Pendeš.

 

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), koji je predložio SDS, međutim, potrebna je i potvrda Doma naroda kako bi izmjene bile usvojene. Prijedlogom bi PDV na osnovne životne namirnice, poput lijekova, brašna, hljeba, mlijeka i ulja, bio pet posto, a na luksuzne kao što su alkohol, cigarete, odjeća, nakit, luksuzni automobili, umjetnička djela ili oružje, povećan na 22 posto.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još