RAPIDNA PROMJENA NA BH. TRŽIŠTU

Domaća duhanska industrija ugašena, prihodi od akciza porasli: Iz UIO pojašnjavaju šta se desilo...

Biznis Klub11.05.22, 20:09h

Domaća duhanska industrija ugašena, prihodi od akciza porasli: Iz UIO pojašnjavaju šta se desilo...
I pored mjesečnih oscilacija u naplati u prvom kvartalu ostvaren je rast od 21,3%, čime je nastavljena serija visokih stopa rasta iz prethodna tri kvartala, navode analitičari UIO BiH

 

 

 

Prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine zabilježile su rast u prvom kvartalu 2021. godine, u kojem je došlo do nestanka velikog domaćeg proizvođača na tržištu - Fabrike duhana Sarajevo, pokazuje analiza Uprave za indireketno oporezivanje Bosne i Hercegovine.


I pored mjesečnih oscilacija u naplati u prvom kvartalu ostvaren je rast od 21,3%, čime je nastavljena serija visokih stopa rasta iz prethodna tri kvartala, navode analitičari UIO BiH.


Važan faktor rasta naplate akciza u prvom kvartalu jeste stabilna cjenovna politika duhanskih kompanija, koje ove godine nisu povećavale cijene, za razliku od prethodne dvije godine kada su rastom cijena nastojale nadoknaditi gubitke zbog smanjenja prodaje, čak i kad je akcizna politika bila nepromijenjen, piše Indikator.ba.


- Stabilna cjenovna politika omogućuje fokusiranje na ekonomiju obima, što ima za rezultat veće korištenje kapaciteta, rentabilnost poslovanja i rast dobiti. Pored cijena, koje su konkurentne u odnosu na članice EU, rastu prodaje duhanskih prerađevina u prvom kvartalu 2022. doprinijela je i potrošnja nerezidenata (dijaspora, turisti, putnici u tranzitu, stanovnici iz pograničnog pojasa), koja je povećana zahvaljujući blagim epidemiološkim mjerama u odnosu na okruženje i članice EU - pojapšnjavaju iz UIO.


Povratak nerezidenata nakon praznika u zemlje boravišta, kraj raspusta i skijaške sezone u BiH doveli su, očekivano, do smanjenja potražnje za duhanskim prerađevinama, na što su reagirale duhanske kompanije sa zahtjevima za izdavanje manjih količina akciznih markica na koje se uplaćuju akcize, što je imalo za posljedicu pad naplate akciza u februaru.


No, već u martu su povećane narudžbe akciznih markica u očekivanju rasta potrošnje nerezidenata za vrijeme nastupajućih vjerskih i državnih praznika u aprilu i maju, što je imalo pozitivan efekat na naplatu akciza u prvom kvartalu 2022, navode iz UIO BiH.


Na tržištu duhanskih prerađevina u BiH u prvom kvartalu 2022. desila se velika promjena, budući da je ugašena domaća duhanska industrija nakon četiri godine rapidnog smanjenja proizvodnje. Ovo se odrazilo i na analitiku prihoda od akciza u kojoj od sada postoje samo akcize na uvezene duhanske prerađevine, kažu iz UIO i dodaju da su na tržištu BiH sada de facto preostale samo tri uvozne duhanske kompanije.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!