Nakon što je propao Dodikov plan

Šta će Tegeltija raditi u Americi i ko će od toga imati najviše koristi? Ivica Puljić: 'Premijer ne može ni portira proći'

Front09.05.22, 09:07h

Šta će Tegeltija raditi u Americi i ko će od toga imati najviše koristi? Ivica Puljić: 'Premijer ne može ni portira proći'
'Tegeltija će u Americi boraviti 11 dana. U njegovoj pratnji ima 10 ljudi. Prije premijera u Americi je dugo bila Bisera Turković. Doduše s manjom pratnjom. Želim čestitati plemenitim građanima BiH koji plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedino hoteli u Washingtonu i NYC', napisao je Puljić, objavivši i spisak članova Tegeltijine pratnje

 

 

 

Izvršilac želja Milorada Dodika, Zoran Tegeltija, koji inače obavlja i funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, otputovao je u New York s ciljem da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a, na sjednici koja će biti održana u srijedu 11. maja. Na ovaj način Dodik je, kojem je zabranjen ulazak u SAD, namjeravao osigurati da se čuje njegova "istina" o stanju u BiH i spriječiti da o trenutnoj situaciji govori ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

 

Naime, pravilo Vijeća sigurnosti je da se obraća hijerarhijski najviši predstavnik neke zemlje o kojoj se raspravlja, a koji se u tom trenutku nalazi u sjedištu UN-a. Kako je Tegeltija nadređen Alkalaju, on bi se i obratio. Srećom, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su prozreli ovaj Dodikov plan i onemogućili njegovu realizaciju. Naime, kako je objavio portal Istraga.ba, u New York bi trebao otputovati Džaferović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i već je predao zahtjev za dobijanje američke vize. Ako je ne dobije do sutra, na put bi krenuo Komšić, koji već ima važeću američku vizu. U svakom slučaju, pred Vijećem sigurnosti će govoriti jedan od njih dvojice.

 

A šta je s Tegeltijom, koji je već u SAD-u? Odgovor na ovo pitanje dao je novinar Ivica Puljić.

 

- Premijer BiH (predsjedavajući Vijeća ministara BiH prim. pr.) Zoran Tegeltija dolazi u Ameriku 9. maja. Ostaje do 20-og. Htio se sastati s državnim sekretarom (Antony) Blinkenom koji je njegovog šefa Dodika stavio pod sankcije. Zato, premijer ne može ni portira proći. Primit će ga Maureen Cormack (bivša ambasadorica SAD u BiH, prim. pr.), izvan zgrade State Departmenta, napisao je Puljić na Twitteru.

 

On je također objavio i koliku je svitu Tegeltija poveo sa sobom u SAD i ko će od toga imati najviše koristi.

 

- Tegeltija će u Americi boraviti 11 dana. U njegovoj pratnji ima 10 ljudi. Prije premijera u Americi je dugo bila Bisera Turković. Doduše s manjom pratnjom. Želim čestitati plemenitim građanima BiH koji plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedino hoteli u Washingtonu i NYC, dodao je Puljić, objavivši i spisak članova Tegeltijine pratnje.

 

Inače, očekuje se da bi se, za razliku od novembarskog zasjedanja i rasprave o BiH, ovaj put Vijeću sigurnosti mogao obratiti i visoki predstavnik Christian Schmidt i predstaviti svoj izvještaj o trenutnoj situaciji u našoj zemlji.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još