Snažna podrška

Putinu je od Kine upravo stigla ruka spasa u posljednji čas

Front30.04.22, 19:16h

Putinu je od Kine upravo stigla ruka spasa u posljednji čas
Kineski zvaničnici kažu da će nastaviti normalnu trgovinu sa Rusijom, dok su predsjednici dvije zemlje Vladimir Putin i Si Đinping neposredno prije početka rata potpisali sporazum o povećanju trgovine

 

 

 

Kineska vlada donijela je odluku da ukine carinu na ugalj uvezen iz Rusije, a ova odluka će stupiti na snagu u nedjelju. U momentima kada Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uvode sve jače sankcije Rusiji, ovakav postupak Kine predstavlja snažnu podršku finansijama partnerske Rusije.

 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Kina je jedna od zemalja koja se uzdržavala od komentarisanja rata, kao i korištenja riječi „invazija“.

 

Kineski zvaničnici kažu da će nastaviti normalnu trgovinu sa Rusijom, dok su predsjednici dvije zemlje Vladimir Putin i Si Đinping neposredno prije početka rata potpisali sporazum o povećanju trgovine.

 

Prije tri nedjelje Evropska unija je odobrila zabranu uvoza ruskog uglja, što je mjera koja će se postepeno uvoditi tokom četiri mjeseca. Blok uvozi oko polovinu svog uglja iz Rusije, što je promet vrijedan četiri milijarde eura godišnje.

 

Kineski uvoz uglja iz Rusije dostigao je skoro sedam milijardi eura prošle godine, kada se i udvostručio u odnosu na godinu prije.

 

Aleks Turnbul, analitičar robe u Singapuru, rekao je da su kineski uvoznici uglja posljednjih nedelja naišli na poteškoće u pronalaženju vlasnika brodova koji su spremni da dozvole da se njihova plovila koriste za prevoz ruskog uglja. Međutim, nova prekogranična linija bi trebalo da bude otvorena sljedećeg mjeseca i mogla bi da proširi sposobnost Kine da uvozi ruski ugalj.

 

Rusija je sada drugi najveći izvor uglja za Kinu, nakon Indonezije. Kina je zaustavila kupovinu australijskog uglja prije 17 mjeseci nakon što je ta zemlja, ranije drugi najveći snabdjevač Kini, pozvala na međunarodnu istragu o tome kako je kovid počeo da se širi u Wuhanu krajem 2019. godine.

 

Kina trenutno naplaćuje carinu od tri do šest odsto na uvozni ugalj, u zavisnosti od kvaliteta. Ukidanje tarife učiniće uvozni ugalj jeftinijim i konkurentnijim uglju koji se kopa u Kini.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još