Signali tijela

Osjećate se bolesno nakon seksa? Evo koja dva simptoma stvarno ne biste trebali ignorisati

DEPO PLUS30.04.22, 15:45h

Osjećate se bolesno nakon seksa? Evo koja dva simptoma stvarno ne biste trebali ignorisati
Poplava raznih emocija nakon seksa nije ništa čudna, no neki fizički simptomi mogli bi biti znak da je vrijeme posjetiti ginekologa

 

 

 

Bol ili mučnina nakon seksa zapravo su puno češći nego što se misli i simptom koji nikako ne treba ignorirati.

 

- Postoji prilično zabrinjavajuća i uobičajena zabluda da je osjećaj mučnine nakon seksa pokazatelj da ste upravo uspješno začeli dijete. No, prema stručnom medicinskom mišljenju, to nije istina i fizički je nemoguće. Spermi je potrebno mnogo više od pet minuta da oplodi jaje - kaže poznata britanska liječnica i osnivačica Elite Aesthetics dr. Shirin Lakhani i dodaje kako postoji čitav niz razloga koji bi mogli biti uzrok.

 

1. Vazovagalna sinkopa

 

Jedna od mogućnosti je vazovagalna sinkopa, koja se može pojaviti kada partner posebno jako prodre u vas i „udari” u cerviks.

 

- Cerviks je pun živčanih završetaka. Vazovagalni odgovor nastaje kada se stimulira vagusni živac, uzrokujući niži broj otkucaja srca i krvni tlak. To, pak, može dovesti do mučnine - kaže dr. Lakhani. Treba znati i da se cerviks mijenja tijekom faza menstrualnog ciklusa, što znači da možete biti više ili manje osjetljiviji tijekom penetracije. Vazovagalna sinkopa predstavlja iznenadni, kratkotrajni gubitak svijesti zbog hipoksije mozga, kao posljedica prolaznog smanjenog dotoka krvi u mozak.


2. Dehidracija

 

Jeste li jedna od onih koje se često vraćaju s posla i shvate da zapravo niste popili ni gutljaj vode cijeli dan? To se mora promijeniti jer dehidracija može uzrokovati čitav niz zdravstvenih problema. Osjećaj mučnine nakon seksa jedan je od njih.

 

- Bilo da se radi o dehidraciji, živcima ili stvarnoj tjeskobi, mučnina nakon seksa mogla bi biti način da vam tijelo kaže da nešto nije kako treba - kaže dr. Lakhani. Vodite računa o tome koliko vode pijete, a ako osjećate tjeskobu postoje programi pomoći i tehnike upravljanja stresom koje možete isprobati.

 

3. Endometrioza

 

Ako je mučnina nakon seksa popraćena boli, to može biti znak ozbiljnijeg stanja poput infekcije mokraćnog sustava, policističnih jajnika ili čak endometrioze.

 

- Nije neuobičajeno da žene s gore navedenim stanjima dožive bolan odnos, s drugim uzrocima, uključujući infekcije vrata maternice i fibroide. Svakako posjetite liječnika - savjetuje dr. Lakhani.


4. Mentalno zdravlje

 

Vjerovatno malo ko povezuje mentalno zdravlje s fizičkim simptomima mučnine nakon seksa, no, prema riječima dr. Lakhani, moguće je i liječnik će nakon što isključi potencijalne fizičke okidače preispitati psihološke i uputiti vas dalje na terapiju.

 

Kako si možete pomoći?

 

* Zahtijevajte nježno

 

Pobrinite se da seksualna penetracija (bilo koji oblik vaginalne penetracija) nije prejaka. Osim toga, pobrinite se da se položaj nije previše težak. Zapamtite, vaše tijelo je hram, a tretiranje tijela s ljubavlju i poštovanjem bitno je kako biste bili sigurni da se ne povrijedite.

 

* Ostanite hidrirani

 

Pojednostavite održavanje hidratacije tijela držanjem boce za vodu za višekratnu upotrebu na poslu i u torbi ili ulaganjem u jednu od zgodnih boca podsjetnika za hidrataciju, koji vas vizualno potiče na to koliko ste vode do kada trebali popiti.

 

* Otiđite na pregled

 

Ako imate nježan seks i održavate hidratiziranost, a osjećate nelagodu, bol i mučninu, zakažite pregled kod ginekologa kako biste bili sigurni da neko stanje nije prošlo nedijagnosticirano.

 

* Osluškujte svoje tijelo

 

Ponekad se zbog orgazma možemo osjećati nelagodno zato što se maternica na određeni način steže, stvarajući zauzvrat visceralni odgovor u obliku mučnine, ali ako tijekom i nakon seksa osjećate bilo koju vrstu primjetne ili ponavljajuće boli i redovito osjećate mučninu nakon odnosa, nemojte zanemariti te signale.

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!