Putinova invazija na Ukrajinu

Rusi se hvale modernom vojskom. Vojni analitičar poručuje: 'Ma to je očajno'

Hronika30.04.22, 14:18h

Rusi se hvale modernom vojskom. Vojni analitičar poručuje: 'Ma to je očajno'
Rusko napredovanje ide vrlo, vrlo polako. Ako Putin zaključi, na nagovor generala, da su gubici preveliki, onda bi zaista mogao 9. maja reći da su osvojili što su namjeravali pa krenuti s pregovorima, kaže Mario Galić

 

 

 

Mario Galić, vojni analitičar, u Novom danu na hrvatskoj N1 televiziji analizirao je rusku invaziju na Ukrajinu, koja je ušla u treći mjesec. Posebno teško stanje je u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, a Galić je komentirao koja je ruska strategija u tom gradu.

 

"Trenutna ruska strategija je očistiti Mariupolj od svih džepova obrane. Ove koji su se sklonili u čeličani, blokadom i nedozvoljavanjem da se civili evakuiraju žele ih natjerati da se predaju", navodi Galić.

 

Vojni analitičar navodi da su Rusi dobili što su htjeli u tom slučaju – suzbili su civile i vojnike u Mariupolju na malom prostoru i čekaju da se predaju. Rusi su fokus prebacili u potpunosti na istok Ukrajine, a Galić je objasnio do kakvih je promjena došlo u ruskoj strategiji.

 

"Više nema pokušaja prodora u dubinu, koji bi donio velike ruske gubitke, nego se ide u osvajanja sela po selo, mjesto po mjesto, štite se bokovi, čisti se teren, masovno se koristi artiljerija, minobacači…", naveo je.

 

Koliko će trajati rat?

 

Ističe da ruski generali tako žele smanjiti gubitke. "Međutim, Rusi tako troše resurs koji nemaju, a to je vrijeme. Ovo je sve jako usporeno, a Zapad ipak uspijeva nametnuti sve oštrije i oštrije sankcije."

 

Galić je komentirao i koliko bi rat u Ukrajini mogao trajati.

 

"Ako politički vrh u Kremlju ostane pri odluci da će osloboditi Donbas, onda će ovo trajati još mjesecima. Rusko napredovanje ide vrlo, vrlo polako. Ako Putin zaključi, na nagovor generala, da su gubici preveliki, onda bi zaista mogao 9. maja reći da su osvojili što su namjeravali pa krenuti s pregovorima."

 

No ističe da ne ovisi sve o Rusiji. "Tko kaže da će Ukrajina prihvatiti bilo kakav ruski prijedlog za primirje? Velik je pritisak iz Washingtona na Kijev da ne potpiše nikakav mirovni sporazum, nego da se nastavi."

 

Zastarjeli ruski tenkovi

 

Dodaje da bi u tom slučaju rat mogao trajati godinama, osobito jer je Zapad spreman ozbiljno naoružati Ukrajinu. Rusija se hvali modernom vojskom, no vojni analitičar ističe da to nije baš tako.

 

"Rusi? Ma to je očajno. Oni imaju novi tenk T-14 Armata, a on nije spreman za borbu. On je tek u razvoju. Ovo ostalo što imaju je jako zastarjelo i to zapadni protuoklopni sustavi bez problema uništavaju. Ono što je jako iznenađujuće, a što je jako opasno za rusku vojsku, činjenica je da im zapovjedni sustav ne funkcionira. To nitko nije očekivao", poručio je Galić.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!