Sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Poslanici predložili više zaključaka kako bi se popravilo stanje u BHRT-u. Emrić: 'Mene je stid'

Mediji27.04.22, 17:21h

Poslanici predložili više zaključaka kako bi se popravilo stanje u BHRT-u. Emrić: 'Mene je stid'
Poslanik Jasmin Emrić osvrnuo se i na obraćanje i poziv Samostalnog sindikata Radio-televizije BiH poslanicima, gdje ih pitaju „je li vas stid što iz svojih udobnih ministarskih i poslaničkih fotelja tri godine mandata niste prstom mrdnuli da se riješi pitanje finansiranja jedne institucije BiH“

 

 

 

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Informaciju Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama finansijske blokade BHRT-a, a poslanici su tokom rasprave predložili više zaključaka s ciljem popravljanja stanja u BHRT-u.

 

Tokom diskusije o ovoj informaciji, poslanik Jasmin Emrić je kazao da suosjeća s uposlenicima BHRT-a zbog toga što redovno ne primaju zarađenu plaću, „jer oni svaki dan rade i proizvode program koji svi gledamo, a za to što rade nisu redovno plaćeni“.

 

Osvrnuo se i na obraćanje i poziv Samostalnog sindikata Radio-televizije BiH poslanicima, gdje ih pitaju „je li vas stid što iz svojih udobnih ministarskih i poslaničkih fotelja tri godine mandata niste prstom mrdnuli da se riješi pitanje finansiranja jedne institucije BiH“.

 

- To nas javno pitaju uposlenici BHRT-a. Želim odgovoriti na ovo javno postavljeno pitanje - jeste, mene je stid što do sada nije riješeno pitanje finansiranja BHRT-a iako sam ja zastupnik koji nema ama baš nikakve odgovornosti za nastalo stanje i blokadu računa ove medijske kuće - kazao je Emrić, te je predložo nekoliko zaključaka.

 

Jednim od njih Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Ministarstvo pravde BiH da u roku od 30 dana izradi i dostavi u zakonodavni postupak izmjene Zakona o izvršnom postupku BiH na način da se potraživanje za RTV taksu smatra vjerodostojnom ispravom.

 

Emrić je predložio i da Predstavnički dom zaduži Ministarstvo  komunikacija i prometa BiH da u najkraćem roku predloži izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu BiH na način da se osigura održivo finansiranje sva tri javna RTV servisa BiH.

 

Poslanik Adil Osmanović je kazao da je Klub poslanika SDA 29. marta ove godine dostavio prijedlog informacije o situaciji i problemima u kojima se nalazi javni medijski servis BHRT, s prijedlogom zaključaka.

 

Jedan od zaključaka koji su predložili je da traže od Poreske uprave Federacije BiH da, u suradnji s Vladom FBiH, deblokira račun BHRT-a, što je već uradio Parlament FBiH.

 

- Pozivamo Vijeće ministara BiH da što prije uzme u razmatranje aktuelnu situaciju u vezi s finansiranjem Javnog servisa. Tražimo da nadležni sud ubrza rješavanje predmeta koji se odnosi na povrat duga od prikupljene RTV takse. Tražimo od Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH da uskladi svoj Zakon o izvršnom postupku FBiH u dijelu prinudne naplate s istim zakonom u RS-u - naveo je Osmanović.

 

Također, SDA predlaže Odboru Javnog RTV sistema  BiH da izradi novi model naplate RTV takse, kojim bi se na jedinstven način prikupljala RTV taksa na cijelom prostoru BiH.

 

Poslanik Nermin Nikšić je kazao da je, na žalost, odnos vlasti prema Javnom servisu očit po tome u kakvom je stanju danas BHRT.

 

- Ni mi se baš nismo u ovom parlamentu nešto iskazali u svom odnosu prema ovim ljudima - kazao je on.

 

Kazao je da će podržati zaključke koje su predložile kolege Adil Osmanović i Jasmin Emrić.

 

- Ustvari ovdje je samo jedan zaključak, da tražimo od Vijeća ministara i resornog ministarstva da učini sve da se skine blokada BHRT-a, da se normalizira funkcioniranje i da se osigura  naplata dugova koji postoje prema tom Javnom servisu - kazao je Nikšić.

 

Poslanik Damir Arnaut  je tokom diskusije predložio zaključak, uime Kluba Naša stranka - Nezavisni blok, da Predstavnički dom PSBiH traži od RTV Federacije BiH da sredstva koja na ime neuplaćenih sredstava od RTV takse duguje RTRS-u u iznosu od oko 15 miliona KM doznači BHRT-u s ciljem saniranja dijela duga od više od 60 miliona KM, koji na ime neuplaćenih sredstava od RTV takse RTRS duguje BHRT-u.

 

Pojasnio je da se radi o „poravnanju“.

 

Predložio je i zaključak da se traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura efikasnu naplatu RTV takse u svim dijelovima BiH, te da osigura isplatu svih dugovanja na ime RTV takse od strane drugih emitera, kao i da dostavi sve informacije o izbjegavanju naplate i isplate dugovanja nadležnim tužilaštvima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!