Posjetit će BiH i još četiri države

Amerikanci intenziviraju prisustvo na Balkanu, Escobar prati pomoćnicu državnog sekretara

Front25.04.22, 10:25h

Amerikanci intenziviraju prisustvo na Balkanu, Escobar prati pomoćnicu državnog sekretara
Donfried i Escobar iz Beograda putuju u Sarajevo, a potom 28. aprila u Skoplje i Tiranu, dok će posjetu 29. aprila završiti u Podgorici

 

 

 

S pomoćnicom državnog sekretara SAD-a iz Biroa za evropske i euroazijske poslove Karen Donfried, u petodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, koja počinje u ponedjeljak, stiže i specijani predstavnik State Departmenta Gabriel Escobar.

 

“Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar na sastancima u regiji pratit će pomoćnicu državnog sekretara”, izjavio je za Tanjug glasnogovornik State Departmenta.

 

Donfried i Escobar doputovat će u ponedjeljak u Prištinu, a u utorak će boraviti u Beogradu.

 

Potom će do 29. aprila razgovarati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

 

Donfried će, kako je ranije najavljeno iz State Departmenta, posjetu Kosovu iskoristiti za razgovore o demokratskoj konsolidaciji društva, integracijama u evropske i euroatlantske institucije i o odnosima Kosova i Srbije.

 

Donfried će nadležnima zahvaliti na tome što je Kosovo pružilo utočište izbjeglim Afganistancima i Ukrajincima, a posjeta treba podstaći reforme društva, u cilju demokratske konsolidacije i integracija u evropske i euroatlantske institucije.

 

Kako su naveli iz Washingtona, sa zvaničnicima Kosova će razmotriti izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom, koji SAD podržava, uz podršku Evropske unije, “ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje”.

 

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan u utorak će se sastati sa zvaničnicima i pozvati Srbiju da unaprijedi reforme vezane za evropske integracije.

 

Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet, kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

 

“Cilj posjete je i da se prodube bilateralne sigurnosne i ekonomske veze SAD-a i Srbije”, navode iz State Departmenta i naglašavaju da će Donfried ponoviti potrebu da se Kosovo i Srbija ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

 

Donfried i Escobar iz Beograda putuju u Sarajevo, a potom 28. aprila u Skoplje i Tiranu, dok će posjetu 29. aprila završiti u Podgorici.

 

Kako se navodi, u Bosni i Hercegovini će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU.

 

Donfried će pozvati vlasti u Bosni i Hercegovini da na vrijeme, najesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv “endemske korupcije”.

 

U Skoplju će zvaničnicima Vlade signalizirati snažnu podršku SAD-a pregovorima o pristupanju Sjeverne Makedonije Uniji i zahvaliti im na kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

 

Posjeta će biti prilika da pozovu najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, sigurnosnih i odbrambenih pitanja, u cilju promoviranja demokratije i regionalne stabilnosti.

 

Istog dana po dolasku u Tiranu, gdje će zajednički obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa, Donfried i Escobar će zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

 

Albanskom rukovodstvu će prenijeti snažnu podršku Washingtona pristupanju Albanije Uniji i regionalnoj ekonomskoj integraciji te naglasiti potrebu da se u potpunosti provede reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

 

Na kraju posjete Zapadnom Balkanu, Donfried i Escobar će stići u Podgoricu, gdje će crnogorskim zvaničnicima prenijeti podršku SAD-a i potrebu da se ubrza rad na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanje EU, kao i na jačanju članstva u NATO-u i podrške zajedničkim vrijednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

 

Posjeta će biti prilika da i Crnoj Gori zahvale što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i sigurnosne pomoći i tome što je zatvorila zračni prostor za ruske letjelice, navodi State Department.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!