SNIMAK SASTANKA NIKAD RAZJAŠNJEN

Šta trebate znati o raspravi Gordane Tadić i VSTV-a: Ko (ni)je grešan? Šute tužitelji i sudije, čega se boje?!

Hronika22.04.22, 18:39h

Šta trebate znati o raspravi Gordane Tadić i VSTV-a: Ko (ni)je grešan? Šute tužitelji i sudije, čega se boje?!
Poslije više od godinu dana, nakon što je smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice i nakon što su joj Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog toga što je kao “odgovorna ili saučesnica direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu”, Tadić je na društvenoj mreži Facebook objavila kako je na ovom sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke

 

 

 

 

 

Snimak sastanka održanog u kompleksu pravosudnih institucija između nosilaca najviših pravosudnih funkcija postaje predmet različitih tumačenja nakon objave državne tužiteljice Gordane Tadić koja navodi kako je tada na nju vršen pritisak kada je bila glavna državna tužiteljica.


Kada su se početkom prošle godine predsjednik Državnog suda Ranko Debevec i tadašnja glavna državna tužiteljica Gordana Tadić sastali sa članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), javnost je ostala uskraćena za razloge i rezultate postignute na ovom sastanku, piše Detektor.ba.


O ovom sastanku niti jedna od tri institucije čiji su mu rukovodici prisustvovali prije više od godinu dana nije izvijestila javnost.


Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je tada izvijestila o sastanku. Neki od prisutnih su potvrdili da se radilo o radnom sastanku čiji cilj je bilo “unapređenje saradnje i komunikacije između ove tri pravosudne institucije”.


Poslije više od godinu dana, nakon što je smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice i nakon što su joj Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog toga što je kao “odgovorna ili saučesnica direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu”, Tadić je na društvenoj mreži Facebook objavila kako je na ovom sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke.


“20.1.2021. godine, po ovom pozivu (…) predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, navela je Tadić u objavi u kojoj sa izrezanom fotografijom naslovne stranice “Dnevnog avaza” na kojoj se navodi da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao da ko nije grešan, nema čega da se boji.


Tadić se u objavi pita zbog čega šute tužitelji i sudije, te čega se boje.


BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Tadić koja nije odgovarala na pozive i poruke.


Ne želeći komentarisati objavu, predsjednik Lagumdžija je za BIRN BiH kazao kako je njegova izjava za dnevne novine pogrešno prenesena, navodeći kako će se Vijeće očitovati saopćenjem.


U saopćenju, izdatom tri dana nakon objave tužiteljice, navodi se kako tonski zapis postoji, ali da VSTV nije u mogućnosti da analizira i komentariše njegov sadržaj.


“Navedeni sastanak je sniman, dakle postoji tonski zapis sastanka koji je upućen Uredu disciplinskog tužioca koji je ranije obavijestio javnost da je formirao predmet po službenoj dužnosti vezano za objavu tužiteljice Gordane Tadić”, navodi se u saopćenju, te dodaje da je tema snimljenog sastanka bila bolja saradnja rukovodilaca pravosudnih institucija na državnom nivou.


Sastanku je, kako se u saopćenju navodi, prisustvovalo sedam članova VSTV-a BiH, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i viši međunarodni pravni stručnjak.


Kees van der Weide, viši međunarodni pravni stručnjak, za BIRN BiH kaže kako na ovom sastanku nije bilo riječi o prenosu predmeta na niže tužilaštvo.


Sastanak je održan da bi se zaustavili problemi između predsjednika Suda BiH i glavne državne tužiteljice, kaže Van der Weide.


“Debevec je potvrdio da je odnos jako loš, dok je Tadić kazala kako nema problem sa Debevcem, već da vodi krivične postupke protiv njega”, navodi Van der Weide, dodajući kako o prenosu predmeta nije bilo govora.


On kaže kako ima detaljne bilješke sa sastanka, te da smatra da bi tokom disciplinskog postupka zastupnik tužiteljice Tadić, Vlado Adamović, to iznio.


Adamović je u razgovoru za BIRN BiH kazao kako tužiteljica Tadić smatra da je probleme imala zbog predsjednika Suda i direktora Agencije nakon što je odbila da predmet prebaci na niže sudove.


“Zbog toga je i razriješena. Članovi komisije su bili ti koji su to tražili”, kaže Adamović.


Odlukom VSTV-a Tadić je smijenjena sa pozicije glavne državne tužiteljice i premještena na mjesto tužiteljice zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, te za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.


Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.


Članovi VSTV-a koje je BIRN BiH kontaktirao za komentar o objavi tužiteljice Tadić ostali su suzdržani i upućivali su na zvanično saopćenje najviše pravosudne institucije.


Sanela Gorušanović-Butigan, zamjenica predsjednika Vijeća, koja je organizirala sastanak prošle godine, kazala je kako su saopćenjem iznesene informacije koje su bile relevantne za objavu, navodeći kako je snimak proslijeđen Uredu disciplinskog tužioca.


Iz Ureda nisu do objave teksta odgovorili na upit BIRN-a BiH o postupanju u ovom slučaju.

 

(BIRN/DEPO PORTAL/ad)

 

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još