Neobjašnjivi slučajevi

Zabrinutost raste: Hepatitis nepoznatog porijekla pronađen kod djece najmlađe dobi u čak pet evropskih zemalja

Hronika21.04.22, 11:33h

Zabrinutost raste: Hepatitis nepoznatog porijekla pronađen kod djece najmlađe dobi u čak pet evropskih zemalja
Slučajevi u Ujedinjenom Kraljevstvu klinički su se pokazali teškim akutnim hepatitisom s povišenim razinama jetrenih enzima i mnogi slučajevi su imali žuticu. Neki od slučajeva prijavili su gastrointestinalne simptome, uključujući bolove u trbuhu, proljev i povraćanje u prethodnim sedmicama. Većina slučajeva nije imala temperaturu. Neki od slučajeva zahtijevali su njegu u specijaliziranim dječijim odjelima za jetru, a nekoliko je bilo podvrgnuto čak i transplantaciji jetre

 

 

 

Nakon izvještaja o slučajevima akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla koje je objavila Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, dodatni slučajevi kod djece prijavljeni su u Danskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Španiji.

 

Osim toga, prijavljeno je devet slučajeva akutnog hepatitisa među djecom u dobi između jedne i šest godina u američkoj saveznoj državi Alabami, koja su također bila pozitivna na adenovirus.

 

Istrage su u toku u svim zemljama koje prijavljuju slučajeve. Trenutno tačan uzrok hepatitisa kod navedene djece ostaje nepoznat. Tim istražitelja u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojem se većina dosadašnjih slučajeva dogodila, smatra da se infektivni uzrok najvjerovatnije temelji na kliničkim i epidemijskim značajkama slučajeva koji se istražuju.

 

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) radi s timovima u svakoj od zemalja koje prijavljuju slučajeve, zajedno sa WHO-om i drugim ključnim partnerima kako bi podržao istrage koje su u toku. ECDC olakšava razmjenu informacija čim postanu dostupne, kao i alata za provođenje istrage.

 

Agencija je tokom proteklog vikenda nastavila s dijeljenjem svih dostupnih informacija s navedenim zemljama putem svojeg Hepatitis Networka te s kliničkim organizacijama Evropsko udruženje za proučavanje jetre i Evropsko društvo za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti ESCMID.

 

ECDC će nastaviti pratiti razvoj situacije putem svojih obavještajnih aktivnosti o epidemiji i povezivati ​​se s državama članicama i međunarodnim partnerima, stoji na kraju saopćenja objavljenog na službenim stranicama te evropske organizacije.

 

Epidemijska slika

 

Početkom mjeseca, odnosno 5. aprila, Ujedinjeno Kraljevstvo izvijestilo je o porastu slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla među prethodno zdravom djecom iz Škotske mlađom od 10 godina.

 

Sedmicu dana kasnije izvijestili su da je uz slučajeve u Škotskoj bio još približno 61 slučaj pod istragom u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, pri čemu su većina ovih slučajeva bila djeca u dobi između dvije i pet godina.

 

Škotska je pak izvijestila 14. aprila da su od 13 istraženih slučajeva dva para slučajeva bila epidemijski povezana.

 

Slučajevi u Ujedinjenom Kraljevstvu klinički su se pokazali teškim akutnim hepatitisom s povišenim razinama jetrenih enzima i mnogi slučajevi su imali žuticu. Neki od slučajeva prijavili su gastrointestinalne simptome, uključujući bolove u trbuhu, proljev i povraćanje u prethodnim sedmicama.

 

Većina slučajeva nije imala temperaturu. Neki od slučajeva zahtijevali su njegu u specijaliziranim dječijim odjelima za jetru, a nekoliko je bilo podvrgnuto čak i transplantaciji jetre.

 

Početne hipoteze tima za incidente u Ujedinjenom Kraljevstvu o etiološkom porijeklu slučajeva usredotočene su na zarazni agens ili moguću izloženost toksičnosti. Nije utvrđena nikakva veza s vakcinom protiv bolesti COVID-19, a detaljne informacije prikupljene putem upitnika za slučajeve o hrani, piću i ličnim navikama nisu uspjele identificirati bilo kakvu uobičajenu izloženost.

 

Toksikološka istraživanja su u toku, ali se smatra vjerovatnijim da je riječ o infektivnoj etiologiji s obzirom na epidemijsku sliku i kliničke značajke slučajeva.

 

Laboratorijska ispitivanja slučajeva isključila su virusni hepatitis tipova A, B, C, D i E u svim slučajevima. Od 13 slučajeva koje je prijavila Škotska za koje su dostupne detaljne informacije o testiranju, tri su bila pozitivna na infekciju SARS-CoV-2, pet je negativno, a za dva je dokumentirano da su imali infekciju tri mjeseca unazad. Jedanaest od ovih 13 slučajeva imalo je rezultate za testiranje na adenovirus, a njih pet je bilo pozitivno, javlja "ECDC".

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!