Reakcija na izjavu predsjednika Srbije

Vučić rekao da će se zalagati za razvijanje boljih odnosa sa Bošnjacima, odgovorila mu SDA

Front18.04.22, 15:26h

Vučić rekao da će se zalagati za razvijanje boljih odnosa sa Bošnjacima, odgovorila mu SDA
"Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država", saopšteno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom čestih izjava Vučića o potrebi dobrih odnosa "Srbije i Bošnjaka", odnosno "Srba i Bošnjaka"

 

 

 

Ključni odnosi koje ćemo u budućnosti morati da uspostavljamo jesu sa Bošnjacima i nadam se da ćemo umjeti da ih razvijamo ka boljem, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

On je upitao kako dio političkog Sarajeva govori svakog dana da Republika Srpska ne može da bude država, a s lakoćom priznaju kao suverenu državu neku teritoriju na teritoriji druge države, iako nije priznata od UN.

 

Upitao je odakle im moralno pravo da u Srbiji od bilo koga traže da govori nešto drugačije po pitanju Republike Srpske.

 

"To ne znači da ću ja da promijenim stav, jer ja znam da nam treba mir, poštovanje granica sa BiH. Poštujem integritet BiH. Pa vas pitam - imate li imalo obraza kada takve gluposti govorite? Ili mislite da je dovoljno da se dodvoravate nekome na Zapadu", kazao je Vučić za TV Pink.

 

Dodao je da je, s pravnog aspekta, suočen s patološkim licemjerjem na svim stranama.

 

Istakao je da s ponosom govori da je Srbija zemlja koja poštuje međunarodne pravne principe. Naglasio je da je Srbija međunarodno priznata suverena država, a Kosovo u UN ne postoji.

 

"Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država", saopšteno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom čestih izjava Vučića o potrebi dobrih odnosa "Srbije i Bošnjaka", odnosno "Srba i Bošnjaka".

 

"Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova. Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država. Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda. I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka",  navodi se u saopštenju.

 

"Upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su "Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS", navode iz SDA.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još