Predsjedavajući Predsjedništva BiH upozorava

Džaferović: Dodikova najava da ne odustaje od formiranja Vojske RS opasna za mir u BiH

Front18.04.22, 14:06h

Džaferović: Dodikova najava da ne odustaje od formiranja Vojske RS opasna za mir u BiH
Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir je da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, poručio je Džaferović

 

 

 

 

Najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će samo prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane, predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u BiH - ocijenio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

 

- Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir je da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije - poručio je Džaferović.

 

Pojašnjava da to između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane s napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja.

 

- Ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama - kazao je Džaferović.

 

Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo osoba koja je, radi svojih interesa, spremna potkopavati mir, smatra Džaferović.

 

- Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još