Višković se prošle sedmice zaletio

Dodik se uplašio Nijemaca: Još šest mjeseci za vraćanje nadležnosti kada su pitanju OSBiH i indirektni porezi

Front18.04.22, 12:55h

Dodik se uplašio Nijemaca: Još šest mjeseci za vraćanje nadležnosti kada su pitanju OSBiH i indirektni porezi
Zbog konstelacije odnosa bilo bi glupo da nekome bodemo oči. Okolnosti za našu borbu bile su povoljnije do ove situacije u svijetu. Oni sada ubrzavaju priču protiv RS-a, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti, rekao je Dodik za Politiku

 

 

 

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković prošle sedmice kategorično je najavio kako će se nova zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti kada su u pitanju Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO), što bi bio novi antizakonski korak u udaru na državu BiH, naći pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a do 10. juna.  

 

NSRS je na posebnoj sjednici 10. decembra prošle godine donijela zaključke kojim je zadužila Vladu RS-a da povuče saglasnosti na spomenute sporazume i predloži nova zakonska rješenja u roku od šest mjeseci, što je nastavak udara na ustavno-državni poredak BiH.

 

Međutim, Višković se očigledno malo zaletio, jer je njegov šef Milorad Dodik najavio kako će ipak još sačekati.

 

- Njemačka traži da poništimo zaključke koje smo o tome donijeli, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska, indirektni porezi jer znaju da je postojanje tog dokumenta za nas obaveza, koju ćemo mi sprovesti. Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni.

 

Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo. Zbog konstelacije odnosa bilo bi glupo da nekome bodemo oči. Okolnosti za našu borbu bile su povoljnije do ove situacije u svijetu. Oni sada ubrzavaju priču protiv RS-a, računajući da su za vrijeme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti. Naša procjena je da s nekim pitanjima treba malo sačekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smjeli ni učestvovati u donošenju djelimično sprovedenih zaključaka - kazao je Dodik za beogradsku Politiku.

 

Dodika je očigledno uplašio potez Njemačke koja je putem svoje Ambasade u Sarajevu u petak obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH "da će Savezna vlada Njemačka obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta za entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u iznosu od 105 miliona eura".

 

U dopisu je navedeno da će obustava trajati dok "odluke Narodne skupštine RS-a od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana. U pitanju su projekti Rehabilitacija HE Trebinje IV, Rehabilitacija HE Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Bosanska Gradiška.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 82

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još