Nakon sjednice partijskog Predsjedništva

SDP BiH: Podržavamo postupke Christiana Schmidta i očekujemo dalje sankcije za rušitelje pravnog poretka

Front14.04.22, 14:12h

SDP BiH: Podržavamo postupke Christiana Schmidta i očekujemo dalje sankcije za rušitelje pravnog poretka
Od visokog predstavnika se očekuje da nastavi djelovati u skladu sa svojim mandatom i zadaćom koja mu je povjerena, te da u što skorijem roku poduzme korake na sankcionisanju Milorada Dodika i njegovih saučesnika u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a

 

 

 

Na danas održanoj sjednici, predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je razmatralo aktuelnu situaciju, te tok priprema partije za nadolazeće opće izbore. SDP BiH u potpunosti podržava i prati djelovanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u cilju blagovremenog raspisivanja i održavanja izbora.

 

Predsjedništvo SDP BiH je iskazalo podršku postupcima visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, kojim se suspenduju neustavni akti vlasti u entitetu Republika Srpska. Izraženo je očekivanje da će uskoro pravosudni organi poduzeti mjere na procesuiranju svih uključenih u aktivnosti koje je najviši pravni autoritet, visoki predstavnik, već proglasio neustavnim, te činovima kojim se direktno krši Dejtonski sporazum.

 

Od visokog predstavnika se očekuje da nastavi djelovati u skladu sa svojim mandatom i zadaćom koja mu je povjerena, te da u što skorijem roku poduzme korake na sankcionisanju Milorada Dodika i njegovih saučesnika u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a.

 

Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo države članice Evropske unije da se pridruže pravičnim postupcima i sankcijama koje su dužnosnicima iz RS-a izrekle Velika Britanija i SAD. Data je podrška sankcionisanju i svih drugih grupa i pojedinaca uključenih u koruptivne i druge nezakonite aktivnosti kojim se ugrožava stabilnost i evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

 

Predsjedništvo SDP BiH je osudilo izjave ambasadora Ruske Federacije, Igora Kalabuhova, koje predstavljaju duboko zadiranje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i već odavno prelaze okvire prihvatljive diplomatske komunikacije. U državama u kojim institucije rade svoj posao na zaštiti državnog suvereniteta i ugleda bi bilo očekivano da Kalabuhov bude proglašen personom non grata zbog svojih skandaloznih ispada i prijetnji miru i pravnom poretku zemlje u kojoj obnaša ambasadorsku dužnost, saopćeno je iz SDP-a.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!