Predsjednik SBB-a u intervjuu za BHRT

Radončić: Ukoliko evropski prijatelji žele da nam pomognu, biće više korištenja bonskih ovlasti

Front14.04.22, 13:57h

Radončić: Ukoliko evropski prijatelji žele da nam pomognu, biće više korištenja bonskih ovlasti
Radončić smatra da je Christian Schmidt uradio ono što je obećao na početku mandata, a to je da će bonske ovlasti držati u svojoj fioci i koristiti ih prema potrebama i aktuelnoj situaciji

 

 

 

„Gospodin Schmidt veoma odgovorno i s mnogo smisla za delikatnost, počeo je da radi svoj posao. Ovo što je on donio kao mjeru koja suspendira akt Republike Srpske i da konačnu odluku o tome donese Ustavni sud, mnogi će reći da to nije dovoljno, ali meni se čini da je veoma važno“, govori za intervju „Jedan“ predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

 

Radončić smatra da je Christian Schmidt uradio ono što je obećao na početku mandata, a to je da će bonske ovlasti držati u svojoj fioci i koristiti ih prema potrebama i aktuelnoj situaciji.

 

„Lično vjerujem da ako Bosna i Hercegovina želi da izađe iz ove krize, ukoliko naši evropski i drugi prijatelji žele da nam pomognu, da će tih korištenja bonskih ovlasti biti sve više i više“, smatra Radončić.

 

Nije isključeno da visoki predstavnik smijeni Milorada Dodika

 

Predsjednik SBB-a smatra je svaka vrsta separatističke politike u Bosni i Hercegovini prošlost. Posebno nakon „brutalne agresije na Ukrajinu“ Radončić vidi da su se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države homogenizirale, kako su našle zajedničke tačke u vođenju vanjske politike koja se tiče i BiH. 

 

„Oni neće dozvoliti taj separatizam. Imamo mjere koje su izuzetno efikasne prema predsjedniku Putinu i režimu u Moskvi. Kada to sve sagledate nije teško doći do zaključka da Republika Srpska, koja je i teritorijalno i ekonomski i u svakom drugom smislu mnogo manja od velike Rusije, dobro zna šta joj slijedi zbog separatizma Milorada Dodika“, tvrdi Fahrudin Radončić. 

 

On je uvjeren da su Dodik i njegova politika nešto što će nestati sa političke scene. Smatra da bi najbolje bilo kada bi se to dogodilo nakon izbora i da će opozicija u RS-u uspjeti da pobijedi tog i takvog Dodika. 

 

„Prije nego što se to dogodi mi moramo legalistički i uz puno poštovanje presumpcije nevinosti sačekati da vidimo šta će biti s njegovim pravnim problemima pred Tužilaštvom i Sudom BiH, da li će na sve ove silne provokacije, a to više nisu provokacije, to su čak i konkretna činjenja u smislu separatizma gospodina Dodika, oštrije, preciznije reagirati i Ured visokog predstavnika i ukloniti ga sa političke scene. Ja ne isključujem takav scenario. Pozivam visokog predstavnika da koristi svoje mehanizme“, poziva Radončić.

 

U dugoročnom smislu neće izostati stabilna politika Srbije i Hrvatske

 

Prvi čovjek SBB-a smatra da stvari u Bosni i Hercegovini teško mogu krenuti u dobrom smjeru bez pozitivnog stava Beograda i Zagreba prema BiH. Radončić ističe pozitivan gest Srbije tokom pandemije koronavirusa, kada je dala značajne količine vakcina Bosni i Hercegovini, te umirujuće izjave predsjednika Aleksandra Vučića da Bosni i Hercegovini neće nedostajati pšenice dok je tu Srbija. Međutim, iz Srbije dolaze i izjave koje zabrinjavaju.

 

„Izjave koje nas s razlogom konsterniraju je ono što govori Vulin (ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, op.a.). Vulin govori o „srpskom svetu“. Vulin govori praktično o nečemu što traje od Vase Čubrilovića, Ilije Garašanina, do Miloševića i mi prema tome trebamo da budemo energični, u smislu suprotstavljanja takvoj politici i veoma oprezni“, smatra Fahrudin Radončić.

 

Kada je riječ o Hrvatskoj, Radončić izdvaja neprimjerenu retoriku predsjednika Zorana Milanovića. Njegove izjave smatra uvredljivim i za državu BiH i za jedan narod u njoj.

 

„Mislim da mi njega trebamo držati za riječ za ono što je uradio dobro, a to je da je dao izjavu da Ukrajina ni pod kojim uslovom ne može dobiti kandidatski status prije Bosne i Hercegovine, a Hrvatska se tu pita. To je ono što treba tražiti dobro u Milanovićevim izjavama“.

 

Radončić je osudio nedavni dolazak Milanovića u BiH kada je dijelio odlikovanja koja su veoma sporna za Bošnjake. 

 

„Vi ste tamo imali i udruženi zločinački poduhvat, imali ste pravosnažne presude Međunarodnog suda u Hagu, ali vjerujem da Hrvatska treba da bude naš veliki saveznik i promotor interesa Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i šire. U tom smislu mi moramo da shvatamo da i tamo postoje različite političke stranke, da i tamo postoje izborne kampanje, da i tamo desnica jača, ali sam potpuno siguran da jedna stabilna politika Hrvatske i Srbije u dugoročnom smislu neće izostati“, ubijeđen je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

 

Izlazak DF-a iz koalicije na nivou BiH bio bi štetan po državu

 

U SBB-u smatraju, a to je stav i predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića, da Demokratska fronta (DF) ne treba da napušta koaliciju sa SDA na državnom nivou. Takav potez bi donio štetu Bosni i Hercegovini.

 

„Ja sam mjesecima sjedio zajedno sa gospodinom Sifetom Podžićem (DF) koji je odličan ministar odbrane i nema razloga da izlazi iz Vijeća ministara. Da ne govorim kolika bi to usluga bila SNSD-u, pa i HDZ-u da vi imate Vijeće ministara koje nije kompletno i ne možete ga kompletirati. I da imate Bošnjaka manje u Vijeću ministara“.

 

Zbog ovih razloga Radončićev je stav vrlo jasan. Izlazak DF-a bio bi politički štetan i po Vijeće ministara i po Bosnu i Hercegovinu.

 

INTERVJU „JEDAN“ POGLEDAJTE VEČERAS NA PROGRAMU BHT1 OD 20 SATI.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!