'Bitnije štampati materijal nego donijeti odluku da porodilje dobiju 1.000 KM'

Stojanović: 'Štampani materijal za jednog zastupnika, za jednu sjednicu, košta 500 KM!' Sada to pomnožite sa 170 osoba...

Front13.04.22, 17:42h

Stojanović: 'Štampani materijal za jednog zastupnika, za jednu sjednicu, košta 500 KM!' Sada to pomnožite sa 170 osoba...
Želim naglasiti da je svaki zastupnik prije ove sjednice dobio poziv, kao i prijedlog dnevnog reda te potrebne materijale elektronskim putem. Mi imamo zaključak iz 2020. godine, koji je jednoglasno izglasan, da se prestane sa štampanjem materijala za sjednice Skupštine, rekao je Okerić

 

 

 

 

 

Povodom prekida današnjeg nastavka 49. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo javnosti su se obratili članovi skupštinskog rukovodstva i predstavnici klubova vladajuće većine u Skupštini KS Elvedin Okerić, Vibor Handžić i Igor Stojanović.

 

Nastavak današnje sjednice je prekinut na samom početku, nakon što su sa dnevnog reda povučene sve tačke o kojima je trebalo raspravljati, a među njima su bili nacrti zakona o dopunskim pravima boraca, o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, te o izmjenama i dopunama zakona o turizmu.

 

Obrazlažući razlog prekida sjednice, iniciran prigovorom pojedinih zastupnika da im materijali za sjednicu nisu dostavljeni u štampanoj formi, predsjedavajući Okerić pojasnio je:

 

“Želim naglasiti da je svaki zastupnik prije ove sjednice dobio poziv, kao i prijedlog dnevnog reda te potrebne materijale elektronskim putem. Mi imamo zaključak iz 2020. godine, koji je jednoglasno izglasan, da se prestane sa štampanjem materijala za sjednice Skupštine”.

 

Ocijenio je da ono što se desilo na sjednici prije njenog prekida jesu opstrukcije i pokušaj usporavanja rada Vlade i Skupštine, te da će apelacije koje su upućivane prema Ustavnom sudu na navedenu proceduru, uzrokovati ogroman trošak zbog obaveze štampanja materijala za zastupnike.

 

elvedin-okeric-vibor-handzic-igor-stojanovic

 

Govoreći o rezultatima rada, istakao je da je Skupština u ovom sazivu održala 36 zasjedanja, te preko 40 kolegija i 150 sjednica skupštinskih komisija.

 

“Razmatrana su 42 zakona, usvojeno ih je 27, 15 ih je upućeno u javnu raspravu. To nikada nijedna Skupština u historiji Kantona nije uradila u datom vremenu. U svrhu podrške pronatalitetnoj politici, ova Vlada KS je prvi put izdvojila 33 miliona KM za naknade svim porodiljama, izdvojen je najveći iznos sredstava za policiju - 129 miliona KM, uspostavili smo set antikoruptivnih zakona, privodimo kraju rješavanje stambenih pitanja svih pripadnika boračke populacije koji su godinama bili na listi čekanja. Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca koji je trebao danas biti razmatran upravo je trebao tretirati pitanje prelaska stanova u njihovo trajno vlasništvo. Još jednom želim poslati poruku da se možda na kratko može usporiti rad Vlade i Skupštine KS, ali se ne može zaustaviti njihov rad i progresija koju su građani prepoznali”, naveo je između ostalog predsjedavajući Okerić.

 

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović istakao je da štampani materijal za samo jednog zastupnika za jednu sjednicu košta 500 KM. Podsjetio je da osim 35 zastupnika, materijal mora dobiti i svaki član Komsiije, a to su 133 osobe u 19 radnih tijela Skupštine KS. Ukupno, kazao je da se radi o 170 osoba za koje je potrebno po 500 KM kako bi dobili printani materijal. Kako je rekao, posljednjih godinu i po dana napravljena je značajna ušteda, a novac je korišten za porodilje i druge projekte.

 

"Sada se postavlja pitanje da li je bitnije štampati materijal ili raditi. Očigledno da je nekome bitnije štampati materijal nego donijeti odluku da porodilje dobiju 1.000 KM, donijeti odluku o dodijeli stanova, pokretati procese o kojima niko nije vodio računa....", naveo je zastupnik Stojanović.

 

I on je podsjetio da je Skupština KS već donijela zaključak po kojem se neće štampati materijali, nego će se dostavljati elektronski, a za njega su glasali zastupnici pozicije i opozicije.

 

Objasnio je također, da je u presudi Ustavnog suda navedeno da se bez obzira na taj zaključak moraju štampati materijali.


Prema njegovim riječima, rješenje je izmjena Poslovnika o radu Skupštine koja je pokrenuta 2019. godine, kako bi se to pitanje riješilo. Rekao je da u međuvremenu ne treba zaustavljati život u Kantonu Sarajevo i sve zakone.

 

"To je čitava poenta, zato i jesmo jednoglasno donijeli zaključak da se materijali ne moraju dostaviti štampano nego elektronski te da bi smo uštedjeli novac i omogućili rad Skupštine KS", zaključio je šef Kluba zastupnika SDP-a.

 

Predsjedavajući Okerić je podsjetio da aktuelni Poslovnik Skupštine KS od 2012. godine nije pretrpio značajnije promjene.

 

"Znači, od 2012. do danas je isti Poslovnik, njega su koristile različite većine u Skupštini tokom ovih 10 godina. Ono što se osporava proceduralno kroz apelaciju i ono što je Sud dostavio znači da faktički sve što je u zadnjih 10 godina urađeno, svi materijali, zakoni koji su doneseni, bi bili neustavni ukoliko bi neko zatrazio misljenje Suda", naveo je predsjedavajući Okerić.

 

Dodao je da će Kolegij razmotriti ovu situaciju, da će pozvati Stručnu službu Skupštine kako bi se sagledalo da li je i u kojem roku moguće da se ogromna količina štampanog materijala pošalje zastupnicima na adrese.

 

"Vrlo je moguće da skupštinska služba to neće moći za dan-dva riješiti, možda će čak morati tražiti usluge vanjskih saradnika", naveo je predsjedavajući Okerić.

 

Dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, koji je govorio i u ime Kluba zastupnika Naše stranke, naveo je da je rad Skupštine blokiran zbog bizarne stvari. Djelovanje opzicije u Skupštini je nazvao malignim te je kazao da opozicioniraju isključivo građanima Kantona Sarajevo.

 

Podsjetio je da i zastupnici pozicije i opozicije u bilo kojem parlamentarnom organu imaju istu platu i obaveze. Rekao je da oni iz pozicije ni po čemu nisu više privilegirani, da svi imaju ogromne plate i da su obavezni da rade, prisustvuju i odlučuju na sjednicama.

 

Osvrnuo se i na dosadašnje presude Ustavnog suda prema Kantonu Sarajevo, istakavši da se uglavnom nisu odnosile na meritum i važnost zakona koji su doneseni, nego na potpuno bizarne stvari, kao što je štampan ili neodštampan materijal.

 

"Za pripremu naredne sjednice, da bi sav materijal bio odštampan i podijeljen zastupnicima, to će nas koštati par desetina hiljada KM i iz tog razloga mi danas nismo zasjedali i imamo opstrukciju cijelog procesa u Skupštini KS", rekao je dopredsjedavajući Handžić.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još